Viestintä on kuin kesäinen joki, Jaana, Peluurin viestintä
Miten Peluurin viestintää tehdään? Töissä Peliklinikalla -sarjassa vuorossa Peluurin viestinnän suunnittelija Jaana, jonka yksikään työpäivä ei ole samanlainen. Kaikkein tärkein asia viestinnässäkin on kuitenkin Peluurin perustehtävä: ihmisten auttaminen ja tukeminen usein hyvinkin hankalissa elämäntilanteissa.

Kerro tavallisesta työpäivästäsi? Minkälaisia asioita teet työksesi Peluurin viestinnän suunnittelijana?
Työpäiväni ovat hyvin vaihtelevia joten on vaikea kuvata yhtä tyypillistä työpäivää. Teen paljon töitä etänä ja aloitan aamun useimmiten sillä, että käyn läpi mediaseurannan ja teen sisältöjä verkkosivuille ja someen. Viime viikolla työskentelin esimerkiksi Peli poikki -ohjelman saavutettavuuden ja viestinnän mittaamisen ja arvioinnin parissa.
Työhöni kuuluu monipuolisesti tehtäviä suunnittelusta käytännön toteutukseen ja arkiviestintään. Tehtäviini kuuluu myös Peluurin palveluiden kehittämistä. Näen viestinnän palveluna, jota voi kehittää palvelumuotoilun avulla kuten muitakin palveluita.
Mikä on sinulle tärkeää työssäsi?
Kaikkein tärkeintä on työn merkityksellisyys. On hienoa, että Peluurissa viestintä on hyvin lähellä asiakastyötä. Teemme viestintää meidän asiakkaillemme: pelaajille, läheisille ja ammattilaisille. Se on se kaikista tärkein asia, ja sen pyrin pitämään mielessäni koko ajan. Teen itsekin jonkun verran asiakastyötä, sillä viestinnän koulutuksen ja kokemuksen lisäksi minulla on sosiaalialan tutkinto. Pidän siitä, että kosketus asiakkaisiin ja heidän arkeensa säilyy, mikä toivottavasti näkyy myös työn jäljessä.
Jos päivystystiimissä joku sairastuu, niin voin hyvin jättää viestinnän hommat hetkeksi ja mennä päivystämään chatissa tai auttavassa puhelimessa. Asiakas on se kaikista tärkein asia.
Toinen tärkeä asia on mahtavat työkaverit, joiden kanssa on palkitsevaa tehdä töitä.
Mistä saat onnistumisen tunteita töissä? Anna esimerkki jostain onnistumisestasi.
Tuohon on vaikea vastata, koska saan usein pienempiä ja isompia onnistumisen kokemuksia töissä. Yhteiskehittäminen, yhdessä ideointi, onnistunut nettisivu-uudistus ja vaikkapa mediassa hyvin läpi mennyt tiedote tuovat onnistumisen kokemuksia... Esimerkkinä onnistumisesta on eräs nettisivu-uudistuksen yhteydessä ohjaamani työpaja, missä ihmiset olivat aidosti innostuneita ja jonottivat fläppitaululle kirjoittamaan ideoitaan. Tuntui hyvältä saada ihmiset innostumaan.
Mikä auttaa sinua palautumaan työstäsi?
Valokuvaus, erityisesti makrokuvaus ja luonto! Parasta on maata maassa ja kuvata jotakin pientä ötökkää, kaunista tai hauskan näköistä kasvia. Metsässä kameran kanssa haahuillessa menen luovaan kuplaan, jossa kaikki työasiat unohtuvat. Liikunta ja pyöräily palauttavat myös.
Mitä kaikkien pitäisi mielestäsi oppia tai tietää viestinnästä?
Tähän pitäisi tietysti muotoilla jokin hieno slogan vastaukseksi, kuten ”Viestintä tukee organisaation tavoitteita” tai muuta vastaavaa, mutta ehkä vastaan tällä kertaa arkisemmin.
Viestintä on paljon muutakin, kuin sisältöjen tekemistä ja somepostauksia. Sisällöt ovat vain pinta mikä näkyy, mutta sen taustalla tehdään paljon töitä.
Viestintä on kuin kesäinen joki, jossa pinnalla näkyy pyörteitä ja väreilyä, mutta alla on vahva virta, joka koostuu siitä pitkän aikavälin suunnittelusta ja näkymättömästä työstä. Viestintä ei ole siis vain pelkästään somepostauksia, vaan tukee koko Peluurin toiminnan tavoitteita. Noniin, tulihan se virallinenkin viestijän vastaus sieltä…
Minkälainen on polkusi juuri tähän työhösi?
- Minulla on kaupallisen alan pohjakoulutus ja opiskelin pääaineena yhteisöviestintää. Sitten työskentelin ison kansainvälisen elintarvikeyrityksen viestintäosastolla useita vuosia.
- Sosiaaliala kävi silloin tällöin kuitenkin mielessä, sillä halusin tehdä jotakin ihmisläheisempää, tukea ja auttaa ihmisiä. Irtisanouduin ja aloitin ensin valokuvaajan opinnot ja opiskelin sosionomiksi.
- Kun valmistuin, pääsin Peluuriin ja Tilttiin asiakastyöntekijäksi, jonka jälkeen sain viestinnän sijaisuuden ja tälle tielle jäin.
- Asiakastyön ja viestinnän rinnalla uutena mielenkiinnon kohteena on palvelumuotoilu. Tällä hetkellä teen hyvinvointiaiheista Pro Gradu -tutkielmaani palvelumuotoilusta ja valmistun syksyllä palvelumuotoilijaksi ja taiteen maisteriksi.
Jos et tekisi juuri tätä työtä, niin missä näkisit itsesi / mitä tekisit?
Jos ihan kaikki olisi mahdollista, haluaisin olla suunnittelemassa ihmisen hyvinvointia tukevia virtuaaliluontotiloja tai hoitavia puutarhoja, tai tekemässä ns. sosiaalisia valokuvausprojekteja hyvin köyhissä oloissa elävien nuorten kanssa jossakin ulkomailla.
Mutta koska elän pää pilvissä ja jalat tukevasti maassa, olisin varmaan kuitenkin kehittämässä palveluita, ehkä digitaalisia palveluita . Monen muun asian lisäksi minua kiinnostavat käytettävyysasiat ja käyttäjälähtöiset palvelut. Digitaalisten palveluiden suunnitteleminen ja kehittäminen esimerkiksi ikääntyville, tai muille erityisille kohderyhmille on kiinnostavaa. Toisaalta sitähän teen jo Peluurissakin!
Teksti: Minna Raivikko
Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 on avoinna ma-pe klo 12-18, chat ma, ke ja pe klo 12-15. Peluurin kaikki palvelut ovat maksuttomia. Muita Peluurin palveluita ovat mm. Peli poikki -ohjelma, OmaPeluuri -verkkoalusta ja Tehostartti muutokseen -verkkovertaisryhmät.
Peliklinikka-kokokonaisuuteen kuuluvat avohoito, Peluuri ja Tieto- ja tukipiste TIltti. Peliklinikka sijaitsee Helsingin Hakaniemessä.
Muita Töissä Peliklinikalla -sarjassa ilmestyneitä juttuja:
- Päivystystiimin työ on kuuntelemista, neuvomista ja kohtaamista, Peluurin päivystystiimi
- Oma pelikokemus tuo ymmärrystä pelihaittatyöhön, Sanni Nuutinen, Restart
- Vastaanotolla ollaan tärkeän äärellä, Otso Saarilluoma, Peliklinikan avohoito
- Kontrollin menetys herätti kiinnostuksen pelitutkimukseen, Jussi Palomäki, Peliklinikan tutkija
- Rahapelihaittatyön pioneeri on monessa liemessä keitetty, Timo Alihanka, Peli poikki
- Tiltin työn ydin: kohtaaminen hetkessä, Tieto- ja tukipiste Tiltti