Peliongelma ja talouden tiukat ajat

Oletko talousvaikeuksissa oman tai jonkun toisen peliongelman vuoksi? Aiheuttavatko velat ja yleisten elinkustannusten nousu huolta? Toivoa on ja aina voi tehdä jotakin. Lue keinoja tiukasta taloustilanteesta selviämiseen.

Viisitoista euroa lompakossa.

Peliongelmaa seuraavat usein talousvaikeudet. Monen taloutta rasittavat myös sähkön ja ruuan korkea hinta. Jos tilanteesi tuntuu ylitsepääsemättömältä, älä jää talousvaikeuksien kanssa yksin! Apua saat talous- ja velkaneuvonnasta tai Takuusäätiöstä.

Jos rahapelaaminen aiheuttaa huolia, ole yhteydessä Peluurin auttavaan puhelimeen.

Kokeile ainakin näitä:

1. Laita laskut tärkeysjärjestykseen

Kun laskuja tulee ja rahat ovat vähissä kannattaa laskut laittaa maksujärjestykseen. Maksa ensin pakolliset eli asuminen ja siihen liittyvät laskut kuten sähkö sekä vakuutukset, lääkkeet ja ruoka. Nämä kannattaa maksaa ensin, koska niiden maksamatta jättäminen tuo vaikeuksia nopeasti.

Uhkaako vuokra jäädä maksamatta ja muiden laskujen jalkoihin? Vuokra kuuluu pakollisiin perusmenoihin, jotka pitäisi saada maksettua aina. Jos vuokraan ei ole rahaa, ole heti yhteydessä vuokranantajaan ja neuvottele lisää maksuaikaa. Joskus vuokran voi maksaa erissä. Voit myös selvittää Kelasta, että asumistukesi ja muut tukesi ovat ajan tasalla.

2. Selvitä, mihin kaikkeen rahaa kuluu

Tuntuuko etteivät rahat riitä kaikkeen? Kannattaa selvittää, mihin kaikkeen rahaa kuluu. Ota käyttöön jokin taloudenhallinnan työkalu esimerkiksi maksuton selainsovellus Penno. Maksullisia työkaluja löytyy puhelimen sovelluskaupasta. Jos talouden seuraaminen ja hallintaan saaminen tuntuu liian raskaalta yksin, haasta kaveri mukaan!  

3. Selvitä tuet, joita voit hakea

Ruoan hinta nousee. Sähkön hinta nousee. Kaikki kallistuu. Mitä voin tehdä?

4. Työstä myös peliongelmaa

Raha-asioiden hoitaminen ja maksujärjestelyiden tekeminen helpottavat usein henkistä pahoinvointia. Ne kulkevat käsi kädessä peliongelman ratkaisemisen kanssa. Työstä siis myös rahapeliongelmaa talousasioiden rinnalla. Siihen saat tukea, neuvoja ja ohjausta Peluurista.

Rahapelaaminen: Miten vähentää tai tai lopettaa?

Miten rajoitan nettipelaamista?

Lue myös:

Mitä tehdä, jos ei enää selviä maksuistaan? Asiantuntija antaa toimivat vinkit

Teksti: Liina-Lotta Heinonen ja Jaana Honkanen

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 15.11.2022