Pelaaminen paljastui, mitä nyt?

Kun saa yllättäen tietää itselle tärkeän ihmisen rahapeliongelmasta tai peliveloista, voimakas reagointi on normaalia. Läheistä voivat järkyttää niin valehtelu ja salaaminen kuin pelivelkojenkin määrä. On tärkeää, että et jää vaikeassa tilanteessa yksin. Ole yhteydessä meihin, jos haluat pohtia tilannettasi tarkemmin.

Tämä artikkeli käsittelee rahapeliongelmaa. Ongelmallisesta videopelaamisesta löydät tietoa täältä.

Peliongelma paljastui - hae tukea

Peliongelman ja/ tai suurien velkojen paljastuminen voi aiheuttaa läheiselle kriisin, joka on normaali tapa reagoida elämän yllättäviin tapahtumiin ja merkittäviin muutoksiin. Kun pelaaminen on paljastunut, voivat läheisen tunteet olla ristiriitaisia ja vaihdella hyvinkin paljon.

Moni kuvailee oloaan epätodelliseksi ja toistelee, ettei itselle tai perheelle voi käydä näin.

Tunteesi saattavat vaihdella itkunpuuskista raivoon ja siinä missä toinen lamaantuu, voi toisen selviämiskeino olla toimeliaisuus. Sinulle on tärkeää turvata oma taloutesi ja etsiä tukea puhumalla tilanteesta jonkun luotettavan ihmisen kanssa.

Jotkut huutavat koko maailmalle, toiset eivät kerro kenellekään.

Mieti, ketkä ovat ne sinun läheisesi, joille voit puhua.

Sopiva ihminen saattaa olla heti mielessäsi: ehkä joku, jota tämä asia myös koskettaa. Tai ihminen, joka haluaa sinulle hyvää ja ansaitsee tietää tämän. Nyt jos koskaan on tärkeää puhua ihmisille, jotka aidosti kuuntelevat sinua.

Kuunteleva ihminen voi aluksi olla luotettava ystävä tai sukulainen. On  myös rahapeliongelmaan erikoistuneita palveluita, joissa voit puhua ammattilaisen kanssa.

Voit soittaa tai chatata Peluuriin tai

Etsi palveluita alueellasi

Turvaa oma taloutesi

Tärkeää on antaa itsensä reagoida uuteen tilanteeseen ajan kanssa, mutta samalla varmistaa, ettei lisävahinkoa pääse syntymään. Samassa taloudessa elävän on tärkeää tarkistaa, millä tolalla omat ja perheen raha-asiat ovat.

  • Sinun on hyvä tarkistaa, että omat verkkopankkitunnukset ja maksuvälineet ovat tallessa ja että asuminen on turvattu.
  • Turvaa perheen talous ja varmista, että tärkeimmät laskut tulevat maksetuksi ja että rahat riittävät ruokaan.

Lue lisää velka-asioiden ja raha-asioiden järjestämisestä

Älä jää yksin, puhu tilanteestasi

Rahapeliongelma tai peliriippuvuus vaikuttaa väistämättä ihmissuhteisiin. Siksi myös pelaajan lähipiiri tarvitsee tietoa, tukea ja asian tarkastelua yhtä lailla kuin rahapelejä ongelmallisesti pelaava.

Riippumatta pelaajan motivaatiosta hakeutua avun piiriin, voit ottaa askeleen kohti omaa toipumistasi. Voit hakea apua omalla tavallasi.

Peliongelmasta ja sen seurauksista puhuminen luotettavan ystävän tai ulkopuolisen kanssa yleensä auttaa, vaikka se voi tuntua sinusta vaikealta. Kannattaa hakea ammattiapua myös niissä tilanteissa, joissa pelaaja ei ole valmis hakemaan apua itselleen.

Haluat ehkä puhua puhelimessa asiantuntijan kanssa tai kuulla ryhmässä toisten saman kokeneiden ajatuksia.

Tutustu vertaistukeen täällä

Monet kokevat hyödylliseksi keskustella myös toipuvien pelaajien kanssa. He osaavat kertoa asioita, joita oma läheisesi ei ehkä osaa sinulle vielä avata. Omasta tilanteestaan hämmentynyt pelaaja ei pysty vielä raottamaan sinulle sisäiseen pelimaailmaansa liittyviä asioita, mutta joku toinen pystyy.

Häpeä ja petetyksi tulemisen tunne ovat tyypillisiä silloin, kun pelaaminen ja sen seuraukset tulevat läheiselle yllätyksenä. Näitä tunteita kokiessasi voit ajatella: ”Tästä en voi kertoa ystävillenikään”. Ajatus siitä, että ei halua kertoa omista asioistaan muille on hyvin ymmärrettävä, mutta vaikeassa tilanteessa ei kannata jäädä yksin.

Puhuminen helpottaa pahaa oloa ja voi avata sinulle mahdollisuuden saada tukea ja apua.

Hae tietoa peliongelmasta ja peliriippuvuudesta

Sinun on tärkeää hankkia tietoa, joka auttaa sinua ymmärtämään paremmin tilannettasi. Ymmärrys rahapeliongelmasta ja sen vaikutuksesta sinuun ja pelaajaan auttaa sinua myös jatkossa. 

Hae tietoa Peluurin verkkosivujen Tietopankki -otsikon alta. Tässä on muutama artikkeli, josta voi olla sinulle hyötyä:

Mitä rahapeliongelma on?

Mitä peliriippuvuus on?

Miksi rahapelaamiseen jää koukkuun?

Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi

On myös tilanteita, joissa pelaaja ei myönnä pelaamistaan ja kysymällä et saa vastauksia. Näissä tilanteissa on hyvin tärkeää, että huolehdit omasta hyvinvoinnistasi. Keskustelemalla asiasta ammattilaisen, perheenjäsenen tai ystävän kanssa auttaa sinua käsittelemään tilanteen sinussa herättäneitä tunteita. Lue miten voit huolehtia omasta hyvinvoinnistasi

Lue myös Perheterapiaa pelihaittatyöhön

Apua saa ja kannattaa pyytää heti – sekä hänelle että sinulle

Jokainen kulkee matkaa omaa tahtiaan, niin pelaajat kuin läheisetkin. Jollakin matka on pitkä ja toisella lyhyempi.

”Me haimme heti apua. Tai siis eihän poikani hakenut heti apua, koska hän oli pelannut jo pitkään ennen kuin kaikki paljastui. Ahdistuksissani hain netistä kaikki mahdolliset apukanavat ja numerot. Mietin, että emmehän me voi jäädä tämän asian kanssa yksin. Alusta asti minulle oli selvää, että olen itsekin avuntarpeessa. Nyt tuo aika tuntuu jo kaukaiselta, mutta edelleen kavahdan rahapelejä.” – Läheinen

Perinteisesti on ajateltu, että riippuvuus koskettaa vain siihen sairastunutta. Onneksi viime aikoina on tajuttu, että tänäänkin todella moni ihminen pohtii samoja asioita kuin sinä. Yhden ihmisen rahapeliongelma koskettaa noin 5–8 ihmistä hänen ympärillään.

Usein läheisten voimat kuluvat asioiden selvittelyssä ja pelaajan tukemisessa. Saatat tuntea olosi hyvin väsyneeksi ja pettyneeksi. Muista, että myös sinä kaipaat apua ja tukea. Hae sitä heti myös itsellesi.

Älä jää yksin. Moni häpeää läheisensä peliongelmaa eikä kehtaa puhua siitä kenellekään. Puhuminen on kuitenkin tärkeää, sillä se auttaa järjestelemään ajatuksiasi ja helpottaa oloasi.

Riittääkö talousongelmien selvittely?

Useimmat alkavat selvittää rahapeliongelmaa talousasioista. Se on luonnollista ja tärkeää, sillä laskut pinossa eivät odota. Talousongelmien selvittäminen syö usein uskomattoman paljon aikaa ja voimia.

Rahapeliongelma ei ratkea vain talousasioiden järjestelemisellä.

Sinä et saa laskuja maksamalla poistettua ongelmaa. Toisaalta kun lähdette selvittämään pelaajan talousasioita, hänen kuormansa vähenee ja hänen on helpompi alkaa käsitellä itse peliongelmaa.

Läheisen ja pelaajan kriisit ovat eriaikaiset

Sinun on hyvä tietää, että oma kriisisi on erillinen pelaajan kriisistä. Vaikka pelaaja lopettaisi pelaamisen, läheisen kriisi ei välttämättä pääty siihen. Kriisistä toipumisen prosessissa läheinen joutuu usein määrittelemään uudelleen oman identiteettinsä ja koko suhteensa pelaajaan.

Olipa tilanteesi mikä tahansa, sinun on tärkeää pitää huolta itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi.

”Käyn edelleen läheisten ryhmässä, vaikka puolisoni ei ole pelannut kahteen vuoteen. Minulla on vielä paljon selvitettävää päässäni.” – Läheinen

Podcasteja rahapelaamisesta ja rahapeliriippuvuudesta

Rahapeliriippuvuus ja pelaajan läheiset - Kuuntele podcast tästä

Mielitekoja -podcastin sarjassa psykologi Otso Saariluoma keskustelee Hanna-Mari Kujalan kanssa pelaajan läheisten tunnetiloista sekä omaisten kriisin kohtaamisesta. (Spotify, 37 min.)

Sinulle läheinen - podcast-sarja ongelmallisesti pelaavan läheiselle

Podcast-sarjassa käsittellään ongelmallisesti pelaavien läheisten kokemuksia ja tunteita. Äänessä ovat pelaajan entinen puoliso Toni ja pelaajan puoliso Johanna. Johannan ja Tonin kanssa keskustelee Tieto- ja tukipiste Tiltin asiakastyöntekijä Hanna Karmakka-Asare.