Rahapelaamiseen houkuttelevia ajatuksia

Millaiset ajatukset houkuttelevat pelaamaan rahapelejä? Kokosimme tälle sivulle ajatuksia, tunteita ja tekijöitä, jotka houkuttelevat rahapelien ääreen.

Peliongelmasta irtautuminen alkaa omien peliajatusten tunnistamisesta ja niiden muuttamisesta. Rahapeliongelmaan liittyy yleisesti ajatuksia ja tunteita, jotka vetävät rahapelien pariin ja pitävät sinut pelaamassa pidempään kuin alun perin suunnittelit. 

Pelaamaan voivat houkutella uskomus omasta onnenpäivästä, mainosten näkeminen, pelin voittoäänet ja -visuaalisuus sekä ajatus pelaamisesta ratkaisuksi rahanpuutteeseen tai yksinäisyyteen. Lisäksi voittamisen luoma optimismi, pelin aiheuttama flow-tila ja harhakuvitelma pelin hallitsemisesta ovat tärkeitä tekijöitä. 

Jos tunnistat artikkelista omia ajatuksiasi tai tunteitasi hyvä niin, koska tunnistamisen jälkeen sinulla on mahdollisuus opetella muuttamaan ajatuksiasi. 

Voit myös hyödyntää Peluurin OmaApu-työkirjaa, jossa on tehtäviä ajatusmallien muuttamiseen. Löydät työkirjan OmaPeluurista.

Mikä houkuttelee pelaajan pelin ääreen?

Omien peliajatusten tunnistaminen on yksi avain peliongelmasta irti pääsemiseen. Kun tunnistat peliajatuksiasi, voit harjoitella niiden korvaamista ajattelemalla tietoisesti toisin. Mieti, mitkä ajatukset, tunteet tai kokemukset tuntuvat tutuilta ja vetävät sinua pelien pariin.

 • Kolikkojen kilahduksesta heräävä pelimuisto
 • Ajatus siitä, että tänään on onnenpäivä
 • Mainoksen tai pelin näkeminen
 • Kun näkee, että joku ”täyttää” pelikonetta tai kun joku voittaa koneesta
 • Ajatus siitä, että on pakko päästä pelaamaan
 • Ajatus siitä, että pelaaminen on ratkaisu rahanpuutteeseen

Usein myös tylsyyteen tai yksinäisyyteen yritetään hakea ratkaisua rahapeleistä. Joillekin suru, ilo, stressi tai väsymys ovat mielentiloja, joita pyritään muuttamaan pelaamalla.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Parrakas mies ajattelee etusormet ohimoilla.

Mikä pitää pelaajan pelin ääressä?

Tunnistatko seuraavista tilanteita, ajatuksia ja kokemuksia, jotka pitävät sinut pelaamassa pidempään kuin olit alun perin ajatellut?

 • Voittaminen kasvattaa optimismia ja hämärtää realismia. Häviämistä voi olla vaikeaa hyväksyä. Nämä tekijät aiheuttavat usein "jahtaamista" eli pelin jatkamista ja panosten nostamista:

”Tappiot on saatava kuitatuiksi.”

 • Rahapeleihin on tarkoituksella suunniteltu koukuttavia läheltä piti -tilanteita, jotka saavat aikaan tunteen, että kohta voitto osuu kohdalle.
 • Pelaaminen aiheuttaa miellyttävän flow-tilan, jossa ajantaju katoaa ja maailma ympäriltä unohtuu. Pelin ääniin ja valoihin uppoutuu.
   
 • Koska rahapelaamiseen on panostanut aikaa ja rahaa, jää pelaamisen loukkuun:

”Olisi typerää poistua kesken kaiken. Jos nyt lähden, voitto menee sivu suun.”

 • Kun saa valita itse numerot ja painaa nappeja herää helposti tunne, että pystyy vaikuttamaan pelin lopputulokseen. Tämä saa aikaan harhakuvitelman kontrollista.
 • Myös tylsyys voi saada jatkamaan pelaamista: ”Mitä muutakaan tekisin, kuin pelaisin?”
 • Monet virheelliset uskomukset pitävät pelaajan kiinni pelissä: esimerkiksi usko omiin taitoihin, tuuriin tai järjestelmiin.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Onnenpäivä ajatuskuplassa.

Millaiset ajatukset houkuttelevat takaisin pelaamaan?

Tunnistatko seuraavista tilanteita, ajatuksia ja kokemuksia, jotka houkuttelevat sinua takaisin pelaamaan?

 • Voittopäivänä on miellyttävä tunne. Häviöpäivänä taas pettymys:

”Pelaamista kannattaa jatkaa. Olen onnekas/taitava.”

”Nämä rahat on voitettava takaisin.”

 • Läheltä piti -tilanteet aiheuttavat jossittelua eli ajatuksia siitä, kuinka lähellä voitto olikaan: 

"Jos hedelmäpelin kiekko olisi jäänyt yhden pykälän ylemmäs...” tai ”Jos tolppalaukaus olisikin ollut maali...”

 • Jälkiviisaus vie usein takaisin pelin pariin. Silloin miettii jälkikäteen, millä hetkellä olisi pitänyt lopettaa ja uskoo, että ensi kerralla osaa lopettaa juuri silloin, kun voitot ovat korkeimmillaan. Tämän voi tietää aina vasta jälkikäteen.
 • Valikoiva muisti toimii, kun muistaa voitot ja lähihetken tapahtumat paremmin. Viikko sitten hävitty 150 euroa unohtuu, kun tänään voittaa 50 euroa.
 • Usko siihen, että ensi kerralla kontrollointikyky ja pelirajat pitävät.

Omia rahapelaamiseen liittyviä ajatuksiaan voi opetella tunnistamaan. Ajatuksia ja uskomuksia voi myös muuttaa korvaamalla ne enemmän todellisuutta vastaaviksi.

Hyödynnä Peluurin OmaApu -työkirjaa. Siinä on tehtäviä, joiden avulla voit tunnistaa ja muuttaa ajatteluasi.

Katso myös nämä:

Rahapelaajan virhepäätelmät -tunnistatko omia ajatuksiasi?

Käsityksiä rahapelaamisesta

Miksi rahapelaamiseen jää koukkuun?

Miten päästää aivot irti rahapelikoukusta?

Miksi stressinhallinta on toipumisessa tärkeää?

Rahapelaamiseen liittyy voimakkaita tunteita