Rahapelaamisen matematiikasta

Pelaamisesta katoaa maagista hohtoa, mystiikkaa ja myyttejä, kun muistaa nämä asiat.

Pitkällä aikavälillä rahapeleissä korostuvat satunnaisuus sekä pelinjärjestäjän etu. Yksittäiset pelikierrokset ovat toisistaan riippumattomia, tämän satunnaisuuden ja talon edun vuoksi pelaajan on mahdotonta kääntää palautusprosenttia edukseen. Vaikka joissakin valintoja sisältävissä rahapeleissä voi vaikuttaa omaan palautusprosenttiinsa niin, että häviää hitaammin, pitkällä aikavälillä pelinjärjestäjä jää aina voitolle. 

1. Tarkastele pelaamista pitkällä aikavälillä, älä lyhyellä

  • Satunnaisuus toimii siten että seuraavan pelikierroksen lopputulos ei ole missään yhteydessä edelliseen pelikierrokseen. Kyseessä on täysin riippumaton tapahtuma. Satunnaisuus ja tapahtumien riippumattomuus
  • Pitkässä pelisarjassa rahat siirtyvät sille, jolla on jokaisessa yksittäisessä pelissä etulyöntiasema. Yleensä se on pelinjärjestäjä eli talo.
  • Palautusprosenttia ei pelin säännöistä ja voittoluokista johtuen saa ikinä käännettyä siten, että pelaajan voitonmahdollisuudet olisivat konetta tai pelipöytää paremmat.

Jos pelaat paljon, pidä kirjaa pelaamisestasi.

2. Optimististrategialla pelaaminen ei riitä kääntämään peliä plussalle

  • Pelaaja pystyy joissain valintoja sisältävissä rahapeleissä vaikuttamaan omaan palautusprosenttiinsa siten, että häviää hitaammin. Palautusprosentti, jonka pelinjärjestäjä ilmoittaa, on aina korkein mahdollinen, jonka saavuttaa ns. optimaalisella pelistrategialla.
  • Suurin osa pelaajista ei kaikissa peleissä saavuta ilmoitettua palautusprosenttia.
  • Mitä pidempään pelaat, sitä varmemmin ja sitä enemmän jäät häviölle aina, kun palautusprosentti on alle sata.

3. Pelinjärjestäjän voitto ei perustu manipuloituihin pelikoneisiin tai pelipöytiin, vaan satunnaisiin peleihin, joissa pelinjärjestäjällä on etu

  • Pelikoneet toimivat satunnaisesti, aivan kuten ruletti ja Blackjack -pöytä (edellisistä pelitapahtumista ei voi päätellä, mitä seuraavassa pelissä tapahtuu eikä tapahtumia ole ennalta määrätty).
  • Pelaajalle esitettynä arvontatulos näyttää kuitenkin siltä, että voittaminen olisi todennäköisempää kuin mitä se todellisuudessa on. Läheltä piti -tilanne tulee useammin kuin mitä se tulisi ilman ns. painotettua arvontaa.
  • Pelien säännöt ja voittojen koot määritellään siten, että pelinjärjestäjällä on aina etu. Näin arvontojen satunnaisuus pitää huolen siitä, että

pelinjärjestäjä jää kasinopeleissä, raha-automaateissa ja kiinteäkertoimisissa urheiluvedonlyönneissä ajan kanssa aina voitolle.

  • Muuttuvakertoimisissa urheiluvedonlyönneissä, arvoissa, numeroarvontapeleissä ja pokerissa (rake n. 5% per käsi) palautuksen logiikka on toinen: pelinjärjestäjä ottaa itselleen osan kaikesta pelatusta rahasta ja jakaa loput pelaajille voittoina.

Katso myös nämä:

Palautusprosentti ja kerroin vedonlyönnissä – Haasta ajatuksesi!

Satunnaisuus ja tapahtumien riippumattomuus – Voitto on vain sattumaa

Bonusten matematiikkaa - Onko bonusraha ilmaista rahaa?

Hedelmäpelien painotettu tulosarvonta -Läheltä piti -tilanteen harha

Rahapeliautomaatin palautusprosentti - Mistä todella on kysymys?