Numeroarvontapelien (Loton, Jokerin, Kenon, Vikingloton, Naapurien yms.) palautusprosentti toimii eri logiikalla kuin esimerkiksi kasinopeleissä tai raha-automaateissa ja myös eri tavalla kuin kiinteiden kerrointen urheiluvedonlyöntipeleissä.

Logiikka on samantyyppinen kuin muuttuvien kerrointen urheiluvedonlyöntipeleissä: peliyhtiö pitää osan pelatuista rahoista ja jakaa osan takaisin pelaajille. Palautusprosentti tarkoittaa, että esimerkiksi lotossa keskimäärin jokainen panostettu euro muuttuu keskimäärin 41 sentiksi. Peliyhtiö pitää 59 % pelatusta rahasta.

  • Viikoittaisissa arvontapeleissä palautusprosentti vaihtelee: Lotossa se on 41 %, Eurojackpotissa 50 % ja Jokerissa 52 %
  • Kolme kertaa päivässä arvottavassa Kenossa 55%
  • arvoissa 45–60 % ja nettiarvoissa 45–70%

Suurimmalle osalle arvontapeleihin osallistuvista palautus per pelattu euro on huonompi kuin yllämainittu: suuret päävoitot syövät palautettavasta rahasta valtaosan, ja näitä osuu vain aniharvalle.

Numeroarvontapeleissä häviö on siis kaikista rahapeleistä todennäköisin. Mahdollinen – joskin toki äärimmäisen epätodennäköinen– suurvoitto voi houkutella pelaamaan. Esimerkiksi Loton päävoiton todennäköisyys yhdellä rivillä on joulukuusta 2017 lähtien 1 / 18 643 560. (Tätä aiemmin lottoa pelattiin 39 numerolla, jolloin päävoiton todennäköisyys oli 1 / 15 380 937).

  • Päävoiton epätodennäköisyyteen saa perspektiiviä laskemalla 6-oikein tai 5-oikein rivien todennäköisyydet: 6 + lisänumero -rivin todennäköisyys on 1 / 2, 8 milj., 6-oikein rivin enää 1 / 83 230 ja 5-oikein rivin 1 / 1681.
  • Todennäköisyys lasketaan seuraavalla tavalla: ensimmäinen numero oikein * toinen numero oikein * ....seitsemäs numero oikein: 7/40 * 6/39 * 5/38 * 4/37 * 3/36 * 2/35 *1/34 =  1 / 18 643 560

Pieniä voittoja on numeroarvontapeleissä paljon, mutta niilläkin voittaa vähemmän kuin todennäköisyyksien mukaan pitäisi: esimerkiksi 4-oikein -tuloksella voittaa Lotossa kiinteän 10€ summan, vaikka sen todennäköisyys on 1 / 108 (rivi maksaa 1€). 

Moni pelaaja saattaa ajatella, että "nyt on minun vuoroni" (lisää virhearvioinneista tästä). Menneet tapahtumat eivät vaikuta tulevaan, joten mahdollisuutesi voittaa numeroarvontapelissä on jokaisella pelikerralla sama. Se, oletko pelannut peliä paljon/vähän tai se, oletko voittanut/hävinnyt aiemmilla kierroksilla, ei vaikuta seuraavan pelin voitonmahdollisuuksiin.

HUOM: Oman pelaamisen hallinnassa auttaa usein myös tarkka kirjanpito. Jos et vielä ole päättänyt, haluatko muuttaa pelaamistasi, aloita ainakin kirjanpito: se auttaa sinua tilanteen hahmottamisessa.

Lähteitä esim.

Rahapeliopas: Lotto

Veikkaus: Loton säännöt