Palautusprosentti ja kerroin vedonlyönnissä

Vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat kahdenlaisia kertoimia, kiinteitä ja muuttuvia. Molemmissa on yhteistä se, että mitä vähemmän odotetumpi lopputulos, sitä suurempi kerroin.

Kiinteät kertoimet ovat vedonlyöntiyhtiön laskemia, muuttuvien kerrointen pelissä toisten pelaajien veikkaukset muodostavat kertoimet.

Myös kiinteitä - ja muuttuvia kertoimia sisältävien vedonlyöntipelien palautusprosentit tarkoittavat hieman eri asiaa ja myös voitonjaossa on eri logiikka

Kiinteät kertoimet

Kiinteä kerroin tarkoittaa, että asiakkaan tekemän vedonlyönnin jälkeen hänen kertoimensa ei enää muutu. Kiinteää kerrointa tarjotaan esim. pitkävedossa ja livevedoissa, vedonlyöntiyhtiöstä riippuen mahdollisesti muissakin vedonlyöntimuodoissa.

Pitkävedon kohdekohtainen palautusprosentti vaihtelee 88–92,5 % välillä

Kertoimet voivat toki muuttua pitkävedossa eri päivinä, samoin ne muuttuvat livevedoissa pelitapahtumien mukaisesti: kun toinen joukkue menee johtoon tai toisen joukkueen pelaaja saa punaisen kortin, kertoimet muuttuvat välittömästi. Vaikka siis myös nämä kiinteät kertoimet muuttuvat, ovat ne silti luonteeltaan erilaisia muuttuviin kertoimiin nähden (ks. alta muuttuvat kertoimet.)

Voitonjako toimii siten, että peliyhtiön kertoimien laskijat arvioivat saamansa tiedon perusteella todennäköiset lopputulokset, vähentävät kertoimista talon etunsa ja tarjovat näitä pelaajille. (ks. esimerkki alta).

 

Pitkäveto-esimerkki, kun kohdekohtainen palautusprosentti on 90 % - mitä tapahtuu palautusprosentille, kun veikkaa useampaa kohdetta?

Laskelmien perusteella vedonlyöntiyhtiö päätyy seuraaviin todennäköisyyksiin:

kotivoitto 50 %, tasapeli 30 %, vierasvoitto 20 %. Kertoimina nämä olisivat 100/50 – 100/30 – 100/20 eli..

-> 2,0 – 3,3 – 5,0

Kun vedonlyöntiyhtiö ottaa ”talon etunsa” (10 %) pois, ovat pelaajalle tarjotut kertoimet

-> 1,8 – 3,0 – 4,5

Yksi kohde:

  • Kun veikkaat kotivoittoa ja vain yhtä peliä kertoimella 1,8 saat kympin panoksella voittaessasi 18 €.
  • Jos palautusprosentti olisi 100 %, olisi kertoimesi 2,0 ja saisit kympin panoksella voittaessasi 20€.


Viisi kohdetta:

Kun veikkaat viittä kohdetta, joissa kaikissa olisi sama kerroin kuin esimerkin kotivoitossa (1,8 / 2,0):

  • Sinun saama kertoimesi

1,8 x 1,8 x 1,8 x 1,8 x 1,8   => 18,89

  • ”Oikea kerroin” ilman talon etua

2,0 x 2,0 x 2,0 x 2,0 x 2,0  => 32

Palautusprosentti olisi tässä viiden kohteen pitkävetorivissä enää 59 % (18,89/32)

On siis hyvin vaikeaa saavuttaa etua, vaikka löytäisikin omasta mielestään pelikohteita, joissa vedonlyöntiyhtiö tarjoaisi ns. ”ylikerrointa”.

Kertoimia vertaillessaan ja tulkintoja tehdessään on hyvä muistaa, että vedonlyöntiyhtiö tarjoaa aina oman näkemyksensä mukaisesti (n. 10 % alakanttiin olevaa) "alikerrointa".

 

Muuttuvat kertoimet

Muuttuva kerroin on huomattavasti kiinteäkertoimista yleisempi: sitä tarjotaan esim. voittajavedoissa, tulosvedoissa ja hevospeleissä. Lisäksi myös Loton, Jokerin, Kenon ja Vakion voitonjako toimii muuttuvakertoimisten pelien lailla samaan tapaan.

Muuttuvia kertoimia sisältävissä vedonlyöntipeleissä palautusprosentti on 70–85 kyseisen pelin myynnistä, hevospeleissä 65–85 %.

Muuttuvien kerrointen peleissä kerroin muuttuu ja elää aina pelikohteen sulkeutumiseen asti, vaikka asiakkaalle olisi vedonlyöntihetkellä tarjottu toisenlaista kerrointa.

Toisten vedonlyöjien veikkaukset muuttavat jatkuvasti kerrointa: mitä vähemmän odotetumpi tulos, sitä vähemmän voittajia ja sitä isompi voitto-osuus (kerroin) per pelaaja. Mitä odotetumpi tulos, sitä enemmän oikeita veikkauksia ja sitä pienempi osuus (kerroin) per voittaja.

Voitonjako toimii muuttuvien kerrointen peleissä siten, että vedonlyöntiyhtiö jakaa tietyn prosenttiosuuden (65–85 %) kaikesta kyseiseen kohteeseen pelatusta rahasta kaikkien tuloksen oikein veikanneiden kesken ja pitää itse loput. Panos vaikuttaa luonnollisesti voitto-osuuteen.

Muuttuvakertoimisissa urheiluvedonlyöntipeleissä on hyvin vaikeaa jäädä voitolle pitkällä aikavälillä, sillä vedonlyöntiyhtiön marginaali on melko suuri ja tarjolla oleva kerroin on alakanttiin tapahtuman todennäköisyyteen nähden.

HUOM: Oman pelaamisen hallinnassa auttaa usein myös tarkka kirjanpito. Jos et vielä ole päättänyt, haluatko muuttaa pelaamistasi, aloita ainakin kirjanpito: se auttaa sinua tilanteen hahmottamisessa.