Pelaaminen paljastui, mitä nyt?

Kun saa yllättäen tietää itselle tärkeän ihmisen rahapeliongelmasta tai peliveloista, voimakas reagointi on normaalia. Läheistä voivat järkyttää niin valehtelu ja salaaminen kuin mahdollisten pelivelkojenkin määrä. Peliongelman paljastuminen johtaa usein läheisen kriisiin.

Kriisissä tunteet vaihtelevat

Pelaamisen paljastuminen voi aiheuttaa läheiselle kriisin. Kriisi on normaali tapa reagoida elämän yllättäviin tapahtumiin ja merkittäviin muutoksiin. Kun pelaaminen on paljastunut, saattavat läheisen tunteet vaihdella hyvinkin paljon. Moni kuvailee oloaan epätodelliseksi ja toistelee, ettei itselle tai perheelle näin voi käydä.

Tunteet saattavat vaihdella itkunpuuskista raivoon ja siinä missä toinen lamaantuu, voi toisen selviämiskeino olla toimeliaisuus.

Turvaa oma taloutesi

Tärkeää on antaa itsensä reagoida uuteen tilanteeseen ajan kanssa, mutta samalla varmistaa, ettei lisävahinkoa pääse syntymään. Samassa taloudessa elävän on tärkeää tarkistaa, millä tolalla omat ja perheen raha-asiat ovat.

  • Sinun on hyvä tarkistaa, että omat verkkopankkitunnukset ja maksuvälineet ovat tallessa ja että asuminen on turvattu.
  • Turvaa perheen talous ja varmista, että tärkeimmät laskut tulevat maksetuksi ja että rahat riittävät ruokaan.

Älä jää yksin, puhu tilanteestasi

Puhuminen luotettavan ystävän tai ulkopuolisen kanssa yleensä auttaa, vaikka se voi tuntua sinusta vaikealta.

Häpeä ja nöyryytetyksi ja petetyksi tulemisen tunne ovat tyypillisiä silloin, kun pelaaminen ja sen seuraukset tulevat läheiselle yllätyksenä. Näitä tunteita kokiessasi voit ajatella: ”Tästä en voi kertoa ystävillenikään”.

Ajatus siitä, että ei halua kertoa omista asioistaan muille on hyvin ymmärrettävä, mutta vaikeassa tilanteessa ei kannata jäädä yksin. Puhuminen helpottaa pahaa oloa ja voi avata sinulle mahdollisuuden saada tukea ja apua. 

Kenelle puhua?

Kuunteleva ihminen voi aluksi olla luotettava ystävä tai sukulainen. Liikaa pelaavan läheiselle on tarjolla myös erilaisia palveluita.

Voit soittaa tai chatata Peluuriin

Etsiä palveluita alueellasi

Läheisen ja pelaajan kriisit ovat eriaikaiset

Sinun on hyvä tietää, että oma kriisisi on erillinen pelaajan kriisistä: vaikka pelaaja lopettaisi pelaamisen, läheisen kriisi ei välttämättä pääty siihen.

Kriisistä toipumisen prosessissa läheinen joutuu usein määrittelemään uudelleen oman identiteettinsä ja koko suhteensa pelaajaan.

Katso myös:

Tutustu Peluurin palveluihin

Tukea talous- ja velkaongelmiin

Vertaistukea rahapelaajan läheiselle