Nettipelaamisen rooli rahapeliongelmissa on kasvanut entisestään – rahapelimainonnan rajoittaminen välttämätöntä

Peliongelmissa auttavan Peluurin palveluissa nettipelaaminen osana rahapeliongelmaa jatkaa kasvuaan. Netissä tapahtuva pelaaminen tapahtuu suurelta osin nykyjärjestelmän ulkopuolisilla nettikasinoilla. Ongelmien ehkäisemiseksi tarvitaan toimenpiteitä.

Peluurin vuosiraportti 2022 kansi.

Perinteinen kauppojen auloissa tapahtuva automaattipelaaminen on jäämässä syrjään, ja nettipelaaminen on selkeästi yhä suuremmassa roolissa ongelmallisesti pelaavilla. Tämä käy ilmi peliongelmissa auttavan Peluurin tilastoista. Silloin kun auttavan puhelimen ja chatin tukikeskusteluissa rahapelaamisen kanava selvisi, kertoi 90 prosenttia pelaajista ensisijaiseksi pelikanavakseen netin vuonna 2022.

Myös järjestelmän ulkopuolinen pelaaminen näkyy Peluurissa yhä selvemmin. Peli poikki -ohjelmaan hakeneista enää 4 % rahapelaajista pelasi ainoastaan Veikkauksen pelejä, 58 prosenttia pelasi nettipelejä ainoastaan järjestelmän ulkopuolisilla operaattoreilla. Loput pelasivat sekä Veikkauksen että järjestelmän ulkopuolisten yhtiöiden pelejä tasaisesti. Monopolin ulkopuolelle tapahtuva pelaaminen on ollut aiheena myös rahapelijärjestelmän mahdolliseen uudistamiseen liittyvässä keskustelussa, jossa on korostunut tuottojen kerääminen. 

- Suomalaista rahapelijärjestelmää on historiallisesti leimannut tuottojen tavoittelu ja niiden asettaminen pelihaittojen ehkäisyn edelle. Tuntuu, että samaa virhettä ollaan toistamassa lisenssijärjestelmästä keskusteltaessa. Päätöksiä ei tule tehdä ideologia tai tuotot edellä, toteaa Peluurin yksikön päällikkö Inka Silvennoinen.

Rahapelien koukuttavat ominaisuudet, helppo saatavuus ja markkinointi altistavat ongelmille

Rahapeliongelmat eivät synny sattumalta. Taitavan pelisuunnittelun ja aggressiivisen markkinoinnin lopputuloksena syntyy riippuvuutta aiheuttava tuote, jolla on laaja näkyvyys. Rahapelimainonta tulee vastaan kaikkialla arkisissa ympäristöissä ja siltä voi olla vaikeaa välttyä. Pelaamaan pääsee helposti, vaikka omalla kännykällä. Lisenssijärjestelmän riskinä on rahapelien saatavuuden, pelivalikoiman ja markkinoinnin lisääntyminen entisestään. Tämä todennäköisesti lisäisi pelihaittoja ja ongelmallista pelaamista.

- Järjestelmäuudistuksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota rahapelien saatavuuden ja markkinoinnin tiukkaan rajoittamiseen. Jollakin aikavälillä tulisi kieltää rahapelien mainonta kokonaan, arvioi Silvennoinen.

Rahapelaamiseen liittyvät ongelmat koskettavat lähes miljoonaa suomalaista, sillä ongelmallinen rahapelaaminen vaikuttaa väistämättä myös läheisiin. Rahapelit eivät ole normaaleja kuluttajahyödykkeitä, joten rahapelitoiminnan tiukka ohjaus, sääntely ja valvonta sekä riittävät tuki- ja hoitopalvelut ovat tarpeen, oli järjestelmä mikä tahansa.

Lisätietoja:

Inka Silvennoinen, yksikön päällikkö, Peluuri, puh. 040 760 8507 inka.silvennoinen(at)peluuri.fi

Peluurin vuosiraportti 2022 julkaistu

Lataa Peluurin vuosiraportti 2022 ja tärkeimmät luvut kuvanostoina alta. Edit 24.5.2023: Raportista korjattu virhe sivun 17 taulukosta.