Satunnaisuus ja tapahtumien riippumattomuus

Satunnaisuuden väärinymmärtämisestä seuraa erilaisia pelaamista koskevia virheellisiä havaintoja, jotka voivat vaikeuttaa pelaamistapojen muuttamista tai lopettamista.

Jokainen pelikerta on satunnainen

Seuraavan pelikierroksen lopputulos ei ole missään yhteydessä edelliseen pelikierrokseen. Kyseessä on täysin riippumaton tapahtuma.

Satunnaisuus ja tapahtumien riippumattomuus pätevät kaikkiin taloa vastaan pelattaviin, kiinteäkertoimisiin rahapeleihin: pelikoneisiin, lottoon ja muihin numeroarvontapeleihin, rulettiin ja muihin kasinopeleihin sekä arpoihin ym. 

Edellisestä pelistä ei voi siis tehdä mitään seuraavia kierroksia koskevia johtopäätöksiä. 

Satunnaisuuden ansiosta pelaaja tai pelinjärjestäjä ei voi koskaan tietää, voittaako pelaaja vai pelinjärjestäjä seuraavan panostuksen.

  • Pelinjärjestäjä voi olla silti varma, että pienikin matemaattinen etu (ns. talon etu) yksittäisessä pelissä takaa heille suuret voitot pidemmällä aikavälillä. Mitä enemmän pelataan, sen suuremmat ovat voitot.
  • Pelaaja voi olla varma, että mitä enemmän kierroksia hän pelaa peliä, jossa etu on toisella osapuolella, sen varmemmin hän jää lopulta pelissä häviölle. Esimerkiksi raha-automaateissa palautusprosentti onkin melko korkea, koska toistoja tulee valtavasti. Silti niihin saa hävittyä nopeasti rahansa.

Lyhyellä aikavälillä voi jäädä rahapeleissä toki voitollekin.

Lyhyistä voittoputkista ei kuitenkaan kannata tehdä sen suurempia johtopäätöksiä. On tärkeämpää katsoa aina pitkää aikaväliä. 

Voitot ja häviöt kannattaa kirjata ylös todellisen tilanteen hahmottamiseksi: muistoissa voitot saavat nimittäin helposti tappioita enemmän jalansijaa ja todellinen tilanne tulee tulkittua virheellisesti.

 

Katso myös nämä:

Rahapelaamisen matematiikasta 

Bonusten matematiikkaa 

Hedelmäpelien painotettu tulosarvonta

Palautusprosentti ja kerroin vedonlyönnissä

Rahapeliautomaatin palautusprosentti

Suurten lukujen laki ja talon etu

 

Lisätietoa:

Get Gambling Facts: Independence of Events