Satunnaisuus ja tapahtumien riippumattomuus

Satunnaisuuden väärinymmärtämisestä seuraa erilaisia rahapelaamista koskevia virheellisiä havaintoja, jotka voivat vaikeuttaa pelaamistapojen muuttamista tai pelaamisen lopettamista.

"Nyt voitto osuu kohdalle, koska edellisestä voitosta on niin kauan." Kuulostaako tutulta? Voit myös ajatella, että nyt on minun vuoroni voittaa. Nämä kaksi esimerkkiä liittyvät rahapelien satunnaisuuteen, joka usein ymmärretään väärin. Tähän väärinymmärrykseen perustuu rahapelien kannattavuus.

Yksi avain peliongelmasta irti pääsemiseen on tunnistaa ja haastaa omat virheelliset ajatuksensa ja korvata ne paikkansapitävällä tiedolla.

Lue lisää rahapelaajan virhepäätelmistä

Jokainen pelikerta on satunnainen

Seuraavan pelikierroksen lopputulos ei ole missään yhteydessä edelliseen pelikierrokseen. Kyseessä on täysin riippumaton tapahtuma.

Esimerkki kruunan tai klaavan heittämisestä havainnollistaa hyvin, mitä satunnaisuus tarkoittaa käytännössä:

Heität kolikkoa 10 kertaa. Vaikka saat kruunia useilla heitoilla, mahdollisuus saada kruuna myös yhdennellätoista heitolla pysyy samana eli 50-50. Kolikolla ei ole muistia aiemmista heitoista, eikä aikaisemmilla heitoilla ole vaikutusta nykyisiin tai tuleviin heittoihin.

Satunnaisuus ja tapahtumien riippumattomuus pätevät kaikkiin taloa vastaan pelattaviin, kiinteäkertoimisiin rahapeleihin: pelikoneisiin, lottoon ja muihin numeroarvontapeleihin, rulettiin ja muihin kasinopeleihin sekä arpoihin. 

Edellisestä pelistä ei voi tehdä mitään seuraavia kierroksia koskevia johtopäätöksiä. 

Satunnaisuuden ansiosta pelaaja tai pelinjärjestäjä ei voi koskaan tietää, voittaako pelaaja vai pelinjärjestäjä seuraavan panostuksen.

  • Pelinjärjestäjä voi olla silti varma, että pienikin matemaattinen etu (ns. talon etu) yksittäisessä pelissä takaa heille suuret voitot pidemmällä aikavälillä. Mitä enemmän pelataan, sen suuremmat ovat voitot.
  • Pelaaja voi olla varma, että mitä enemmän kierroksia hän pelaa peliä, jossa etu on toisella osapuolella, sen varmemmin hän jää lopulta pelissä häviölle. Esimerkiksi raha-automaateissa palautusprosentti onkin melko korkea, koska toistoja tulee valtavasti. Silti niihin saa hävittyä nopeasti rahansa.

Lyhyellä aikavälillä voi jäädä rahapeleissä toki voitollekin.

Lyhyistä voittoputkista ei kuitenkaan kannata tehdä sen suurempia johtopäätöksiä. On tärkeämpää katsoa aina pitkää aikaväliä. 

Vinkki: Kirjaa voitot ja häviöt ylös, jotta sinun on helpompi hahmottaa todellinen tilanteesi rahapelaamisessa. Muisti on valikoiva ja voitot jäävät paremmin mieleen, joten voit tulkita todellisuuden virheellisesti. 

Lisätietoa:

Get Gambling Facts: Independence of Events

Katso myös nämä:

Hedelmäpelien painotettu tulosarvonta -Läheltä piti -tilanteen harha

Suurten lukujen laki ja talon etu - Mitä pidempään pelaat, sitä varmemmin jäät häviölle

Rahapeliautomaatin palautusprosentti -Mistä todella on kysymys?

Rahapelaamisen matematiikasta -Faktoja satunnaisuudesta, palautusprosentista ja talon edusta

Bonusten matematiikkaa - Onko bonusraha ilmaista rahaa?

Palautusprosentti ja kerroin vedonlyönnissä – Haasta ajatuksesi!