Peliklinikan arpajaislakikampanja alkoi

Se minkälaista rahapelipolitiikkaa Suomessa tehdään ei ole samantekevää, päätökset vaikuttavat jopa 900 000 ihmisen elämään. Katso kampanjavideo!

Sininauhaliiton pelihaittatyön päällikkö Inka Silvennoinen.

Rahapelipolitiikalla on väliä

Yhteiskuntana olemme epäonnistuneet rahapelihaittojen ehkäisyssä ja pelaajien suojelemisessa, nyt on aika muuttaa suuntaa.

Se minkälaista rahapelipolitiikkaa Suomessa tehdään ei ole samantekevää. Teidän tekemänne päätökset arpajaislaista vaikuttavat ihmisten elämään monin tavoin. Vaikutukset näkyvät meillä Peliklinikalla.

Tekemänne päätökset vaikuttavat jopa 900 000 ihmisen elämään

Kun kaikkeen rahapelaamisen asetettiin 18 vuoden ikäraja, alaikäisten yhteydenottojen määrä Peluurin auttavaan puhelimeen romahti.

Kun kauppojen automaatit suljettiin koronan takia, monen ongelmallisesti pelaavan tilanne helpotti ja he kokivat pystyvänsä käymään turvallisesti kaupassa ensimmäistä kertaa vuosiin.

Tämän kokemuksen ja aikaisemman tutkimuksen perusteella on selvää, että hajasijoitetut automaatit tulisi poistaa arkisista ympäristöistä.

Haittojen ehkäisy tuottojen edelle

Rahapelimonopolin keskeisin peruste on rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen. Tosiasiassa Suomessa tuottojen keräämistä on pidetty tärkeämpänä.

Saatavuus, näkyvyys ja mainonta minimiin

Nyt on aika siirtää katse tuottojen keräämisestä pelihaittojen ehkäisyyn. On aika vähentää rahapelien saatavuutta, näkyvyyttä ja mainontaa kaikissa arkisissa ympäristöissä.

Arpajaislaki menossa eduskunnan käsittelyyn

Suomessa on 112 000 ongelmallisesti pelaavaa ja 790 000 pelaajan läheistä. Arpajaislakiin liittyvillä päätöksillä on merkitystä ihmisten elämään ja hyvinvointiin. Arpajaislain tehtävä on suojella heitä, vaikka sillä olisi hintalappu.

Suomen rahapelimonopolin oikeutus on pelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen. On aika laittaa pelihaittojen ehkäisy ja pelaajien suojelu tuottojen keräämisen edelle.

Lue Peluurin ja Peliklinikan lausunto hallituksen esitysluonnokseen arpajaislain muuttamisesta täältä https://www.peluuri.fi/ajankohtaista/peluurin-ja-peliklinikan-lausunto-arpajaislain-muutokseen-liittyen

Lue Tiltin ja Sininauhaliiton lausunto hallituksen esitysluonnokseen arpajaislain muuttamisesta täältä https://storage.googleapis.com/sininauhaliitto-production/2021/02/61d0b3b3-lausunto-sininauhaliitto-tiltti.pdf

Tilastojen lähde:

Suomalainen rahapelaaminen 2019 (THL, Tilastoraportti 8/2020)
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020041618876  

Arki ongelmallisesti pelaavan silmin -kampanja

Tieto- ja tukipiste Tiltin kävijät kertovat valokuvin ja sanoin, millaiselta näyttää arkinen ympäristömme, kun sitä katsoo peliongelman linssin lävitse.

Seuraa kampanjaa Peluurin Twitterissä

Lue lisää kampanjasta sivuiltamme