THL:n tiedote: Naloksoni-nenäsuihkeesta ei hyötyä rahapeliriippuvuuden hoidossa

Nenäsuihkeena annosteltavasta naloksonista ei ollut Alhon, Mäkelän, Isotalon, Toivosen, Ollikaisen ja Castrénin tutkimuksen (2021) mukaan apua rahapeliongelman hoidossa. Sen sijaan erilaiset terapiamuodot ovat avainasemassa ja hoitoon tulee aina liittää psykososiaalinen tuki.

Valkoisessa takissa oleva tieteellisen näköinen ihminen tökkää näytöllä olevaa painiketta, jossa on aivosymboli. Teksti: Tutkimuksia rahapelaamisesta.

Hannu Alhon johtama tutkimusryhmä selvitti voisiko nenäsuihkeena annosteltavasta keskushermoston opioidireseptoreihin vaikuttavasta naloksoni-lääkkeestä olla hyötyä rahapeliriippuvuuden hoidossa. 

Tutkimus tehtiin vuosina 2017–2019 ja siinä oli mukana 126 ihmistä, jotka satunnaistettiin koe- ja kontrolliryhmiin. Puolet osallistujista sai siten naloksoni-valmistetta ja puolet lumelääkettä. Osallistujat eivät tienneet kumpaa valmistetta saivat.

Tutkimuksen tuloksena ei havaittu eroa koeryhmien välillä. Pelihimo ja rahapelaaminen vähenivät yhtä paljon molemmissa tutkimusryhmissä. Lisäksi masennusoireiden havaittiin vähenevät.

Tutkijat arvelevat, että vaikutusta selittää tutkimuksen aikana saatu psykososiaalinen tuki.

THL:n tiedotteessa kiteytetään: "Rahapeliriippuvuuden hoidossa erilaiset terapiamuodot ovat avainasemassa. Useita lääkehoitotutkimuksia on tehty, mutta vakuuttavia tuloksia ei ole saatu. Lääkehoitoon tulee joka tapauksessa aina liittää psykososiaalinen tuki." 

THL:n tiedote tutkimuksesta: Nenäsuihkeena annostellusta naloksoni-lääkkeestä ei ollut hyötyä rahapeliriippuvuuden hoidossa - Uutinen - THL

Alkuperäinen tutkimusartikkeli: Alho H, Mäkelä N, Isotalo J, Toivonen L, Ollikainen J, Castrén S. Intranasal as needed naloxone in the treatment of gambling disorder: a randomized controlled trial. Addictive Behaviors 2021, Vol 125. 

pajunkissat, taivas taustalla