Satunnaisuus ja tapahtumien riippumattomuus

Satunnaisuus on arkiajattelulle vieras, joten ihminen hahmottaa sen hyvin helposti väärin. Satunnaisuuden väärinymmärtämisestä seuraa erilaisia pelaamista koskevia virheellisiä havaintoja, jotka voivat vaikeuttaa pelaamisen lopettamista.

Jokainen pelikerta on satunnainen, eli seuraavan pelikierroksen lopputulos ei ole missään yhteydessä edelliseen pelikierrokseen. Kyseessä on täysin riippumaton tapahtuma.

Satunnaisuus ja tapahtumien riippumattomuus pätevät kaikkiin taloa vastaan pelattaviin, kiinteäkertoimisiin rahapeleihin: pelikoneisiin, lottoon ja muihin numeropeleihin, rulettiin ja muihin kasinopeleihin, arpoihin yms.  Edellisestä pelistä ei voi siis tehdä mitään seuraavia kierroksia koskevia johtopäätöksiä.

Satunnaisuuden ansiosta pelaaja tai pelijärjestäjä ei voi koskaan tietää, voittaako pelaaja vai pelinjärjestäjä seuraavan panostuksen.

  • Pelinjärjestäjä voi olla silti varma, että pienikin matemaattinen etu (ns. talon etu) yksittäisessä pelissä takaa heille suuret voitot pidemmällä aikavälillä. Mitä enemmän pelataan, sen suuremmat ovat voitot.
  • Rahapelejä pelaaja voi olla varma, että mitä enemmän kierroksia hän pelaa peliä, jossa etu on toisella osapuolella, sen varmemmin hän jää lopulta pelissä häviölle. Esimerkiksi raha-automaateissa palautusprosentti onkin melko korkea, koska toistoja tulee valtavasti. Silti niihin saa hävittyä nopeasti rahansa.

Lyhyellä aikavälillä - yhtenä pelikertana, päivänä tai jopa viikkona - voi jäädä rahapeleissä toki voitollekin. Lyhyistä voittoputkista ei kuitenkaan kannata tehdä sen suurempia johtopäätöksiä. On tärkeämpää katsoa aina pitkää aikaväliä. Voitot ja häviöt kannattaa kirjata ylös todellisen tilanteen hahmottamiseksi: muistoissa voitot saavat nimittäin helposti tappioita enemmän jalansijaa ja todellinen tilanne tulee tulkittua virheellisesti.

Lisätietoa:

Get Gambling Facts: Independence of Events