Läheisen arkea

Rahapeliongelma vaikuttaa väistämättä myös läheisten elämään Mitä meidän elämästämme nyt tulee? Kuinka voin saada tämän loppumaan?

Sinulle tärkeän ihmisen rahapeliongelma vaikuttaa väistämättä myös sinun elämääsi. Moni asia teidän välillänne on muuttunut. Jokainen läheinen reagoi tilanteeseen omalla tavallaan. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa, sillä kaikki tunteet ovat sallittuja. Mieleesi saattaa tulla ajatus, miten ihmeessä hän on ajautunut pelikoukkuun ja vetänyt tähän sotkuun mukaansa myös minut.

Lue myös Miksi pelaamiseen jää koukkuun?

Arkesi tahti on nyt erilainen. Joudut ehkä pelkäämään, varmistelemaan, epäilemään ja järjestelemään. Sinusta tuntuu, että voimasi eivät riitä ja henkinen tehtävälistasi tuntuu loputtomalta. Tämä kaikki vaatii sinulta paljon jaksamista. Lue miten voit huolehtia hyvinvoinnistasi

Läheisenä joudut tottumaan monenlaisiin pelonaiheisiin

Peruspelkosi on, että hän on taas pelannut. Huomaat vähitellen, että omakin käyttäytymisesi ja suhtautumisesi asioihin alkavat muuttua. Ennen et hermoillut, jos hän viipyi kaupassa kaksi tuntia. Et herännyt katsomaan salaa tiliotetta tai odottanut sydän kylmänä viestiä: ”Voitko lainata mulle rahaa?”

Sinulla saattaa herätä epäilys. Se voi tarkoittaa jatkuvaa pahimman odottamista ja yritystä kontrolloida toisen toimintaa. Tämä on luonnollista, mutta jatkuva epäily ja murehtiminen vievät voimasi.

Toivot joka päivä, että hän lopettaisi pelaamisen. Sinä et kuitenkaan saa sitä loppumaan.

Päätös pelaamisesta tai sen lopettamisesta on aina hänen vastuullaan – ei sinun.

Toisen rahapelaamista ei voi hallita

Jos hän yrittää vierittää syyn pelaamisesta niskoillesi, älä suostu siihen. Toisen pelaamista ei voi hallita, vaikka sinulla olisi ihmevoimat.

Voit kuitenkin antaa tukeasi niin, että hän uskaltaa ja jaksaa hakea apua.

Pienikin tekosi voi merkitä hänelle nyt suurta askelta. Voit ehdottaa hänelle soittamista Peluurin auttavaan puhelimeen. Päätös soittamisesta on silti lopulta hänen. Lue myös Miten voin tukea pelaajaa?

Kaiken selviämisen keskellä unohdamme helposti kuinka tärkeää puhuminen ja kuunteleminen on. Kulje hänen rinnallaan. Uskalla kysyä ja kertoa, uskalla myös olla läsnä ja ymmärtää, kun hän kertoo sinulle. Tämä ei ole helppoa teille kummallekaan. Sinä ehkä syytät, hän häpeää. Nyt jos koskaan myös vanhat ärsytyksen aiheet antavat sytykkeitä kunnon riitoihin. Nyt hän ei enää vain jätä sukkia keskelle lattiaa, vaan hän pelaa ja jättää sukat keskelle lattiaa.

Elämän eritahtisuus

Eritahtisuus kuvaa hyvin teidän elämäänne nyt. Te lähestytte peliongelmaa eri näkökulmista, ja toisen tunteiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Kun pelaaminen paljastuu, pelaaja on helpottunut ja alkaa katsoa tulevaisuuteen: mitä lähden tekemään, miten lopetan tämän? Sinä sen sijaan olet ehkä vielä shokissa ja katsot taaksepäin. Mietit ehkä menneisyyttä ja pohdit, tarkoittiko sekin poissaolo silloin kerran, että hän oli pelaamassa, tai menikö lainattu raha pelaamiseen.

Eritahtisuus tekee myös keskusteluistanne hankalia. Sinä kysyt, miksi ihmeessä pelaat. Pelaaja ei osaa vastata, koska ei vielä itsekään tiedä vastausta. Silti puhuminen on paras tapa ratkoa asioita.

”Me riitelimme ihan kaikesta. Kun huomasin huutavani kurkku suorana hamsterin juoksupyörän paikasta häkissä, tajusin olevani aivan sekaisin. Olin niin väsynyt kaikkeen siihen epävarmuuteen, jota puolisoni pelaaminen aiheutti. Kysyinkin häneltä, onko meillä enää yhtään hyviä hetkiä. Hänen mielestään oli. Onneksi tajusimme molemmat hakea apua.” – Läheinen

Retkahdus: ”Eikö tämä koskaan lopu?”

Läheiselle retkahtaminen on aina ahdistava tilanne, koska vanhat tunteet ja huolet nousevat pintaan ja luottamus rikkoutuu. Eikö tämä koskaan lopu? Monet läheiset sanovatkin, että retkahtamisen hetki tuntuu jopa pahemmalta kuin peliongelman paljastuminen.

Lue artikkeil retkahduksen eri vaiheista

Hän lopetti pelaamisen. Miksi minusta tuntuu silti pahalta?

Hän on ollut pelaamatta jonkin aikaa. Raha-asioiden hoitoon on kenties suunnitelma ja hän voi paremmin. Sinunkin täytyy siis ajatella, että kaikki on taas hyvin, eikös? Eräänä päivänä kävelyllä kuitenkin purskahdat itkuun.

Sinä kuljet jälkijunassa, tunteilla kun ei ole aikataulua. Tässä tarinassa ei ole yhtä ja yhtäkkistä onnellista loppua, vaan sinunkin toipumisesi voi olla hidasta.

Sinä ja läheisesi koette asioita eri aikaan. Monet läheiset yllättyvätkin siitä, miten pitkään toipuminen kestää. Ja kuinka tuskallista se voi olla.

Hän saattaa yllättyä, kun sinä et palaakaan hetkessä ennallesi tai ole koko ajan onnellinen hänen puolestaan. Suhteenne asetelmat muuttuvat. Pelaamisen aikana teille saattoi syntyä uudet roolit: syyllinen ja auttaja, syyllinen ja syyttäjä, avuton ja kantaja. Nyt ne muuttuvat taas. Te alatte rakentaa uudenlaista ihmissuhdetta.

Arjen pyörityksessä piiloon sullomasi tunteet vyöryvät esiin. Hämmästyt itsekin, miten epäsopivissa tai yllättävissä hetkissä näin käy.

Rahan puute vaikuttaa myös suhteeseen

Rahan puute hidastaa myös läheisen toipumista. Jos perheen talous on mennyt täysin kuralle tai pelaaja on sinulle paljon velkaa, pelaamisen varjo seuraa pitkään. Rahan puute tekee elämästä nihkeää, ja ihmissuhteessa on koko ajan mukana aimo annos varovaisuutta. Sinulla ei ehkä ole rahaa tehdä haluamiasi kivoja asioita ystäviesi kanssa.

Väsymys saattaa myös iskeä vasta, kun velat on jo hoidettu. Tulevaisuus ei välttämättä tunnu toiveikkaalta. Murehdit asioista, jotka tuntuvat ulkopuolisen korvaan oudolta: ”Mitä tapahtuu, kun kaikki nämä velat on maksettu? Alkaako tämä uudelleen?” Tähän kannattaa valmistautua etukäteen ja puhua peloistasi avoimesti läheisesi kanssa.

Puhuminen auttaa luottamuksen rakentamisessa

Kun kerran olet oppinut epäilemään, se sujuu sinulta helposti nytkin. Yritä päästä tästä tavasta eroon. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa. Epäileminen perustuu jatkuvaan pelkäämiseen. Kouriintuntuvat todisteet auttavat sinua häivyttämään pelkojasi. Voitte sopia pelaajan kanssa yhteiset pelisäännöt, jotta välillenne lähtisi rakentumaan luottamus. Anna sille aikaa ja muista, että luottamuksen korjaaminen ei ole yksin sinun vastuullasi.

Älkää tehkö rahapelaamisesta välillenne tabua, vaan puhukaa ja kysykää asiasta edelleen toisiltanne. Keskusteleminen ei kuitenkaan tarkoita inttämistä. Jos puhuminen asiasta typistyy lauseeksi ”oletko pelannut”, jäävät omatkin pelaamisen aiheuttamat tunteesi pimentoon.

Toipuminen ei ole suorittamista, vaan elämistä eteenpäin. Hiljalleen pienet arkiset asiat alkavat taas tuottaa sinulle iloa, kun pelot eivät vie mielessäsi kaikkea tilaa.

Jotta voitte jatkaa eteenpäin, anna anteeksi ensin itsellesi. Kadut ehkä monia asioita. On täysin inhimillistä, että ehkä annoit hänelle rahaa silloin, kun et vielä edes tiennyt rahapelaamisesta. Älä tuomitse aiempaa itseäsi. Ratkaisut tehdään aina kulloisenkin tilanteen ja tietojen perusteella. Ole itsellesi armollinen.

Et voi enää palata takaisin elämään ennen pelaamista, mutta voit aina ryhtyä elämään elämää pelaamisen jälkeen.

Pelirajattoman verkkosivuilta voit lukea läheisten tarinoita heidän itsensä kirjoittamina.