Läheisen arkea

Rahapeliongelma vaikuttaa väistämättä myös läheisten elämään Mitä meidän elämästämme nyt tulee? Kuinka voin saada tämän loppumaan?

Sinulle tärkeän ihmisen rahapeliongelma vaikuttaa väistämättä myös sinun elämääsi. Moni asia teidän välillänne on muuttunut. Jokainen läheinen reagoi tilanteeseen omalla tavallaan. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa, sillä kaikki tunteet ovat sallittuja. Mieleesi saattaa tulla ajatus, miten ihmeessä hän on ajautunut pelikoukkuun ja vetänyt tähän sotkuun mukaansa myös minut.

Lue myös Miksi pelaamiseen jää koukkuun?

Arkesi tahti on nyt erilainen. Joudut ehkä pelkäämään, varmistelemaan, epäilemään ja järjestelemään. Sinusta tuntuu, että voimasi eivät riitä ja henkinen tehtävälistasi tuntuu loputtomalta. Tämä kaikki vaatii sinulta paljon jaksamista. Siksi sinun on erityisen tärkeää huolehtia hyvinvoinnistasi Lue miten voit huolehtia hyvinvoinnistasi

Toisen rahapelaamista ei voi hallita

Päätös pelaamisesta tai sen lopettamisesta on aina hänen vastuullaan – ei sinun. Hän voi yrittää vierittää syyn pelaamisesta sinulle, älä suostu siihen. Toisen pelaamista ei voi hallita, vaikka sinulla olisi ihmevoimat. 

Voit kuitenkin antaa tukeasi niin, että hän uskaltaa ja jaksaa hakea apua.

Pienikin tekosi voi merkitä hänelle suurta askelta. Voit ehdottaa hänelle soittamista Peluurin auttavaan puhelimeen. Päätös soittamisesta on silti lopulta hänen. Lue myös Miten voin tukea pelaajaa?

Pelaajan ja läheisen elämän eritahtisuus

Eritahtisuus kuvaa hyvin teidän elämäänne nyt. Te lähestytte peliongelmaa eri näkökulmista, ja toisen tunteiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Kun pelaaminen paljastuu, pelaaja on helpottunut ja alkaa katsoa tulevaisuuteen: mitä lähden tekemään, miten lopetan tämän? Sinä sen sijaan olet ehkä vielä shokissa ja katsot taaksepäin. Mietit ehkä menneisyyttä ja pohdit, tarkoittiko sekin poissaolo silloin kerran, että hän oli pelaamassa, tai menikö lainattu raha pelaamiseen.

Eritahtisuus tekee myös keskusteluistanne hankalia. Sinä kysyt, miksi ihmeessä pelaat. Pelaaja ei osaa vastata, koska ei vielä itsekään tiedä vastausta. Silti puhuminen on paras tapa ratkoa asioita.

”Me riitelimme ihan kaikesta. Kun huomasin huutavani kurkku suorana hamsterin juoksupyörän paikasta häkissä, tajusin olevani aivan sekaisin. Olin niin väsynyt kaikkeen siihen epävarmuuteen, jota puolisoni pelaaminen aiheutti. Kysyinkin häneltä, onko meillä enää yhtään hyviä hetkiä. Hänen mielestään oli. Onneksi tajusimme molemmat hakea apua.” – Läheinen

Hän lopetti pelaamisen. Miksi minusta tuntuu silti pahalta?

Hän on ollut pelaamatta jonkin aikaa. Raha-asioiden hoitoon on kenties suunnitelma ja hän voi paremmin. Sinunkin täytyy siis ajatella, että kaikki on taas hyvin, eikös? Miksi minusta tuntuu silti pahalta? Tunteesi tulevat jälkijunassa, koska niillä ei ole ole aikataulua. Sinunkin toipumiesi voi olla hidasta. Arjen pyörityksessä piiloon sullomasi tunteet vyöryvät esiin. Hämmästyt itsekin, miten epäsopivissa tai yllättävissä hetkissä näin käy.

Sinä ja läheisesi koette asioita eri aikaan. Monet läheiset yllättyvätkin siitä, miten pitkään toipuminen kestää. Ja kuinka tuskallista se voi olla.

Hän saattaa yllättyä, kun sinä et palaakaan hetkessä ennallesi tai ole koko ajan onnellinen hänen puolestaan. Suhteenne asetelmat muuttuvat. Pelaamisen aikana teille saattoi syntyä uudet roolit: syyllinen ja auttaja, syyllinen ja syyttäjä, avuton ja kantaja. Nyt ne muuttuvat taas. Te alatte rakentaa uudenlaista ihmissuhdetta.

Rahan puute vaikuttaa myös suhteeseen

Rahan puute hidastaa myös läheisen toipumista. Jos perheen talous on mennyt täysin kuralle tai pelaaja on sinulle paljon velkaa, pelaamisen varjo seuraa pitkään. Rahan puute tekee elämästä nihkeää, ja ihmissuhteessa on koko ajan mukana aimo annos varovaisuutta. Sinulla ei ehkä ole rahaa tehdä haluamiasi kivoja asioita ystäviesi kanssa.

Väsymys saattaa myös iskeä vasta, kun velat on jo hoidettu. Tulevaisuus ei välttämättä tunnu toiveikkaalta. Murehdit asioista, jotka tuntuvat ulkopuolisen korvaan oudolta: ”Mitä tapahtuu, kun kaikki nämä velat on maksettu? Alkaako tämä uudelleen?” Tähän kannattaa valmistautua etukäteen ja puhua peloistasi avoimesti läheisesi kanssa.

Puhuminen auttaa luottamuksen rakentamisessa

Kun kerran olet oppinut epäilemään, se sujuu sinulta helposti nytkin. Yritä päästä tästä tavasta eroon. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa. Epäileminen perustuu jatkuvaan pelkäämiseen. Kouriintuntuvat todisteet auttavat sinua häivyttämään pelkojasi. Voitte sopia pelaajan kanssa yhteiset pelisäännöt, jotta välillenne lähtisi rakentumaan luottamus. Anna sille aikaa ja muista, että luottamuksen korjaaminen on molempien vastuulla.

Toipuminen ei ole suorittamista, vaan elämistä eteenpäin. Hiljalleen pienet arkiset asiat alkavat taas tuottaa sinulle iloa, kun pelot eivät vie mielessäsi kaikkea tilaa.

Pelirajattoman verkkosivuilta voit lukea läheisten tarinoita heidän itsensä kirjoittamina.