Pelin saa poikki myös netissä

Tarjoamme 8 viikon ohjelman, jossa tukenasi on oma terapeutti. Ohjelma sisältää omaa opiskelua, tehtäviä, keskustelufoorumin ja viikoittaiset puhelut terapeutin kanssa. Ohjelman aikana päätät haluatko pistää pelin poikki kokonaan vai laittaa sille rajat. Tervetuloa!

Peli poikki -ohjelmassa tukenasi on oma terapeutti

Peli poikki on hoito-ohjelma rahapelaamisen hallintaan. Ohjelmassa luet tekstejä ja teet itsenäisiä tehtäviä verkossa sekä keskustelet tehtävistä puhelimitse terapeuttisi kanssa.

Ohjelmassa on kahdeksan osaa, jotka etenevät järjestyksessä, yksi viikossa. Jokaiseen osaan kuuluu noin 30-45 minuuttia kestävä puhelinkeskustelu terapeutin kanssa. Sinulla on myös mahdollisuus vertaistukeen ohjelman keskustelufoorumilla.

Ohjelman alussa keskitymme niihin asioihin, jotka motivoivat sinua muutokseen. Puolivälissä teet päätöksen siitä, millaista muutosta tavoittelet. Loppuosan ohjelmasta keskitymme siihen, miten lähdet tekemään muutosta.

Ohjelman läpikäymisen jälkeen lähetämme sinulle kuuden ja 12 kuukauden kuluttua jälkiarvioinnin ja soitamme 1-3 seurantapuhelua. Näin seuraamme saatuja hoitotuloksia.

Pääsenkö mukaan ohjelmaan?

Pääset mukaan jos olet vähintään 18-vuotias ja sinulla on toimiva sähköpostiosoite, jota seuraat säännöllisesti. Sähköposti on ainoa yhteystietosi ohjelmassa rekisteröitymiseen asti. Suosittelemme käyttämään henkilökohtaista sähköpostia hakiessasi ohjelmaan.

Huom! Tarkista sähköpostin roskapostikansio säännöllisesti, varsinkin Gmail pitää Peli poikki -posteja roskapostina.

Miten haen ohjelmaan?

Odotusaika ohjelmaan on tällä hetkellä 5-6 kuukautta ruuhkautuneen jonotilanteen vuoksi. Kannattaa kuitenkin hakea, koska jono voi lyhentyä hieman nopeamminkin. Jonon aikana voit hyödyntää Peluurin muita palveluita.

Näin haet Peli poikki -ohjelmaan

 • sf

  Hae ohjelmaan, täytä seulontakysely

  Varaa täyttämiseen riittävästi aikaa, kysely on pitkä. Tee kysymykset yhdellä kertaa. Ohjelma hyväksyy seulontaan yhden sähköpostiosoitteen vain kerran.

 • Numero kaksi.

  Saat tiedon hyväksymisestä ohjelman jonoon

  Tieto tulee sähköpostiisi. Jos et saa viestiä kahden viikon kuluessa, ota yhteyttä Peli poikki -tiimiin pelipoikki (at) peluuri.fi.

 • Numero kolme.

  Kun saat paikan ohjelmassa, rekisteröidy

  Saat linkin rekisteröitymistä varten sähköpostiisi. Rekisteröitymisessä luot käyttäjätunnuksen ja salasanan sekä täytät yhteystietolomakkeen.

 • Numero 4

  Terapeutti ottaa sinuun yhteyttä

  Kun olet rekisteröitynyt, terapeutti ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi ensimmäisen keskustelun.

 • Kysymysmerkki

  Jouduin jättämään kyselyn kesken, mitä nyt?

  Jos kysely jää kesken, saat sähköpostiisi linkin hakemuksen jatkamiseen. Et voi aloittaa hakemusta uudelleen samalla sähköpostilla, koska ohjelma hyväksyy yhden osoitteen vain kerran. Tarvitset siis uuden sähköpostiosoitteen.

Kenelle ohjelma soveltuu?

Ohjelmaan osallistuminen edellyttää

 • viikoittain aikaa tehtäville (1-2h) ja puhelulle (30-45min)
 • toimivaa sähköpostia ja pääsyä nettiin
 • halua pohtia omaa pelikäyttäytymistä kriittisesti
 • riittävää kielitaitoa  
 • vähintään 18 vuoden ikää

Peluuri pyrkii tarjoamaan ohjelman kaikille halukkaille, joille se soveltuu. Soveltuvuuden varmistamiseksi vastaat ohjelmassa kyselyihin ensin ilmoittautuessasi ja uudestaan aloittaessasi ohjelman.

Ensimmäisessä puhelussa arvioidaan vielä yhdessä terapeutin kanssa mahdollisuuksiasi selviytyä ohjelmasta.

Vaalea silmälasipäinen nainen katsoo hymyillen kohti.

Mihin Peli poikki -ohjelma perustuu?

 • Ohjelman perustana on kognitiivis-behavioraalinen terapia ja motivoiva haastattelu.
 • Malli on alun perin Ruotsin Spelinstitutetin ja Malmö Mediastudion kehittämä, uusi versio kehitettiin Spelinstitutetin ja Peluurin Peli poikki -terapeuttien yhteistyönä.
 • Ruotsissa mallia on testattu ja arvioitu tutkimusprojektissa, jonka on rahoittanut Statens folkhälsoinstitutet (Ruotsin kansanterveysinstituutti), Suomessa tutkimusta tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Mitä tuloksia ohjelmalla on?

Peliklinikalla tehdyssä arvioinnissa ohjelma todettiin tehokkaaksi rahapeliongelman hoidossa sen läpikäyneiden joukossa. Rahapeliongelmaa mittaavat pisteet ovat huomattavasti pienemmät ohjelman suorittaneilla kuin siihen hakeutuvilla.

Ohjelman tuloksia on tutkittu myös väitöstutkimuksessa. Siinä arvioitiin, että Peli poikki -ohjelman läpikäyneiden joukossa pelaamisen kontrolli oli parantunut ja pelaamisen aiheuttamat ongelmat, rahapelaamiseen liittyvä virheajattelu ja pelihimon tunne olivat vähentyneet. Nämä tulokset näkyivät merkittävinä sekä heti ohjelman päättymisen jälkeen että kuusi kuukautta ohjelman suorittamisesta. (Castrén 2013, s 57.)

Peli poikki ohjelman vaikutukset ovat yksilöllisiä. Erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat muun muassa siihen, saako ohjelman tehtyä loppuun asti.

Peli poikki -ohjelman vaikutuksista tehtyjä selvityksiä:

Castrén, Sari (2013). Disordered Gambling in Finland: Epidemiology and a Current Treatment Option (link is external).

Pitkänen, Sari & Huotari, Kari (2009). "Pahimmasta on päästy" - Arviointi Peli poikki -ohjelmasta ongelmapelaajien tukena (link is external).

Carlbring, Per & Smit, Filip (2008). Randomized Trial of Internet-Delivered Self-Help With Telephone Support for Pathological Gamblers. Journal of Consulting and Clinical Psychology 2008, Vol. 76, No. 6, 1090–1094.

Bergström,   Maria   &   Lundgren,   Rebecka, Carlbring, Per (2007). Utvärdering av Internetbaserad självhjälpsbehandling i kombination med telefonstöd vid  spelmani.  Lindköpings  universitet, Institution  för  Beteendevetenskap  psykologiprogrammet