Rahapelin saa poikki myös netissä
Peli poikki -ohjelmassa tukenasi on oma terapeutti. Kahdeksan viikkoa kestävän ohjelman aikana päätät haluatko pistää pelin poikki kokonaan vai laittaa sille rajat. Tällä sivulla voit sekä hakea että kirjautua rahapelaajille tarkoitettuun Peli poikki -ohjelmaan. Tervetuloa!
Kirjaudu - olen jo Peli poikki -ohjelmassa
Peli poikki -ohjelma rahapelaajalle
Haetko ohjelmaan?
- Lue hakuohjeet ennen hakemista. Löydät ne alempaa tältä sivulta kohdasta "Miten haen ohjelmaan?"
- Jos olet videopelaaja, tutustu Restart -ohjelmaan!
Hae ohjelmaan kuvalinkistä
-
Olen rahapelaaja, haluan hakea ohjelmaan
Voit hakea ohjelmaan, jos olet vähintään 18 -vuotias ja sinulla on toimiva sähköpostiosoite. Hae ohjelmaan täyttämällä kysely tästä. Tee seulontakysely yhdellä kertaa. Kysely on pitkä, varaa täyttämiseen riittävästi aikaa.
-
En ole rahapelaaja, Restart -ohjelmaan tästä
Tutustu ja hae Restart -ohjelmaan, joka on tarkoitettu konsoli-, tietokone- ja mobiilipelejä pelaaville.
Peli poikki -ohjelmassa tukenasi on oma terapeutti
Peli poikki on ohjelma rahapelaamisen hallintaan. Ohjelmassa luet tekstejä ja teet itsenäisiä tehtäviä verkossa sekä keskustelet tehtävistä puhelimitse terapeuttisi kanssa.
Ohjelmassa on kahdeksan osaa, jotka etenevät järjestyksessä, yksi viikossa. Jokaiseen osaan kuuluu noin 30-45 minuuttia kestävä puhelinkeskustelu terapeutin kanssa. Sinulla on myös mahdollisuus vertaistukeen ohjelman keskustelufoorumilla.
Ohjelman alussa keskitymme niihin asioihin, jotka motivoivat sinua muutokseen. Puolivälissä teet päätöksen siitä, millaista muutosta tavoittelet. Loppuosan ohjelmasta keskitymme siihen, miten lähdet tekemään muutosta.
Ohjelman läpikäymisen jälkeen lähetämme sinulle kuuden ja 12 kuukauden kuluttua jälkiarvioinnin ja soitamme 1-3 seurantapuhelua. Näin seuraamme saatuja hoitotuloksia.
Pääsenkö mukaan ohjelmaan?
Pääset mukaan jos olet vähintään 18-vuotias ja sinulla on toimiva sähköpostiosoite, jota seuraat säännöllisesti. Sähköposti on ainoa yhteystietosi ohjelmassa rekisteröitymiseen asti. Suosittelemme käyttämään henkilökohtaista sähköpostia hakiessasi ohjelmaan.
Huom! Tarkista sähköpostin roskapostikansio säännöllisesti, varsinkin Gmail pitää Peli poikki -posteja roskapostina.
Miten haen ohjelmaan?
Seuraamalla alla olevia ohjeita pääset hakemaan ohjelmaan mukaan.
Kenelle ohjelma soveltuu?
Ohjelmaan osallistuminen edellyttää
- viikoittain aikaa tehtäville (1-2h) ja puhelulle (30-45min)
- toimivaa sähköpostia ja pääsyä nettiin
- halua pohtia omaa pelikäyttäytymistä kriittisesti
- riittävää kielitaitoa
- vähintään 18 vuoden ikää
Peluuri pyrkii tarjoamaan ohjelman kaikille halukkaille, joille se soveltuu. Soveltuvuuden varmistamiseksi vastaat ohjelmassa kyselyihin ensin ilmoittautuessasi ja uudestaan aloittaessasi ohjelman.
Ensimmäisessä puhelussa arvioidaan vielä yhdessä terapeutin kanssa mahdollisuuksiasi selviytyä ohjelmasta.

Mihin Peli poikki -ohjelma perustuu?
- Ohjelman perustana on kognitiivis-behavioraalinen terapia ja motivoiva haastattelu.
- Malli on alun perin Ruotsin Spelinstitutetin ja Malmö Mediastudion kehittämä, uusi versio kehitettiin Spelinstitutetin ja Peluurin Peli poikki -terapeuttien yhteistyönä.
- Ruotsissa mallia on testattu ja arvioitu tutkimusprojektissa, jonka on rahoittanut Statens folkhälsoinstitutet (Ruotsin kansanterveysinstituutti), Suomessa tutkimusta tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Mitä tuloksia ohjelmalla on?
Peli poikki -hoito-ohjelmaan osallistuneiden rahapeliongelma väheni merkittävästi ja hoidon hyödyt säilyivät 12 kuukauden seurantajakson ajan, selviää ohjelman tehoa vuonna 2022 selvittäneistä kahdesta tutkimuksesta. Ensimmäisessä tutkimuksessa selvitettiin hoidon tehoa ja tehon pysyvyyttä. Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, mitkä tekijät ennustavat hoidon keskeyttämistä sen eri vaiheissa (ennen hoidon alkua, puoltaväliä ja sen päättymistä). Tutkimukset toteutettiin yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Soccan (pääkaupunkiseudun kuntien ja korkeakoulujen yhteinen sosiaalialan kehittämis- ja tutkimusorganisaatio) kanssa. Tiedote aiheesta
Peliklinikalla tehdyssä arvioinnissa ohjelma todettiin tehokkaaksi rahapeliongelman hoidossa sen läpikäyneiden joukossa. Rahapeliongelmaa mittaavat pisteet ovat huomattavasti pienemmät ohjelman suorittaneilla kuin siihen hakeutuvilla.
Ohjelman tuloksia on tutkittu vuonna 2013 väitöstutkimuksessa. Siinä arvioitiin, että Peli poikki -ohjelman läpikäyneiden joukossa pelaamisen kontrolli oli parantunut ja pelaamisen aiheuttamat ongelmat, rahapelaamiseen liittyvä virheajattelu ja pelihimon tunne olivat vähentyneet. Nämä tulokset näkyivät merkittävinä sekä heti ohjelman päättymisen jälkeen että kuusi kuukautta ohjelman suorittamisesta. (Castrén 2013, s 57.)
Peli poikki ohjelman vaikutukset ovat yksilöllisiä. Erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat muun muassa siihen, saako ohjelman tehtyä loppuun asti.
Peli poikki -ohjelman vaikutuksista tehtyjä tutkimuksia ja selvityksiä:
Palomäki J, Heiskanen M & Castrén S. (2022). Online 8-week cognitive therapy for problem gamblers: The moderating effects of depression symptoms and perceived financial control. Journal of Behavioral Addictions, 11(1), 75-87.
Palomäki J, Heiskanen M & Castrén S Predicting online problem gambling treatment discontinuation: New evidence from cross-validated models. Hyväksytty julkaistavaksi Psychology of Addictive Behaviors -lehteen.
Castrén, Sari (2013). Disordered Gambling in Finland: Epidemiology and a Current Treatment Option (link is external).
Pitkänen, Sari & Huotari, Kari (2009). "Pahimmasta on päästy" - Arviointi Peli poikki -ohjelmasta ongelmapelaajien tukena (link is external).
Carlbring, Per & Smit, Filip (2008). Randomized Trial of Internet-Delivered Self-Help With Telephone Support for Pathological Gamblers. Journal of Consulting and Clinical Psychology 2008, Vol. 76, No. 6, 1090–1094.
Bergström, Maria & Lundgren, Rebecka, Carlbring, Per (2007). Utvärdering av Internetbaserad självhjälpsbehandling i kombination med telefonstöd vid spelmani. Lindköpings universitet, Institution för Beteendevetenskap psykologiprogrammet