Nuoret pohtivat pelaamista Sekasin Discordissa

Peluurin Restart-hankkeen Sanni Nuutinen on vieraillut helmikuussa 2021 viikoittain Mieli ry:n ylläpitämällä Sekasin Discord-palvelimella. Vierailut jatkuvat maaliskuussa tiistaisin. Verkkonuorisotilana toimivalla palvelimella nuoret voivat esittää kysymyksiä vierailijoille. Sanni on vastannut kysymyksiin digi- ja rahapelaamisesta ja vaikuttunut nuorten tarkkanäköisistä pohdinnoista.

nuori poika ehdottaa skeittausta kaverilleen

Digi- ja rahapelaamisen teemat puhuttavat nuoria. Sekasin Discordissa keskustelua on noussut esimerkiksi siitä, mikä tarve on pelaamisen takana, mitä tunnekokemuksia pelaaminen tuo, missä menee raja pelaamisen ja ongelmallisen pelaamisen välillä, miten pitää pelaaminen hallinnassa sekä miksi digi- ja rahapelaamisesta on tarpeen puhua eri asioina?  

”Rahapelejä pelataan usein rahavoiton toivossa ja raha voi motivoida pelaamaan aika yksinkertaisiakin pelejä. Digitaalisia pelejä pelataan paljolti sisäisestä tarpeesta ja motivaatiosta käsin, joten pelin on sisällöllään ansaittava pelaajien mielenkiinto. Yhteistä raha- ja digipeleille on, että pelaamalla haetaan tunne-elämän kokemuksia, jännitystä, mielihyvää ja jopa kontrolloituja pettymyksiä”, Sanni Nuutinen summaa. 
 
Ongelmallinen pelaaminen kehittyy Nuutisen mukaan pikkuhiljaa ja liittyy juuri tunteisiin: joko niiden hakemiseen tai välttelyyn pelaamalla. Jos elämä kaventuu pelaamisen ympärille ja muut arjen asiat eivät enää huvita, hälytyskellojen tulisi soida.  
 
Sekasin Podcastin jaksossa (3.3.2021) Sanni Nuutinen on haastateltavana ja hän kertoo muun muassa vinkkejä peliongelman tunnistamiseen ja avun saamiseen. Kuuntele Sannin vastauksia ”Game over, continue?” -podcast-jaksossa.  

Kuvituskuva: Restart-verkkokurssin materiaali.
 
Sekasin Gaming on Discordissa toimiva ammatillisesti moderoitu verkkonuorisotila ja -yhteisö. Monille nettipelaajille Discord on jo valmiiksi tuttu alusta, mikä madaltaa kynnystä osallistua.  Sekasin Discordin serverillä nuoret keskustelevat anonyymisti samoista teemoista kuin Sekasin-chatissa: mielenterveydestä, ihmissuhteista, seksuaalisuudesta ja päihteistä. Myös pelaamiseen liittyvät teemat ovat suosittuja (Mieli ry:n uutiset 6.11.2018 ja 12.2.2020, www.mieli.fi).  

 
Lisätietoa: 

Maksuton Restart-ohjelma digipelaajille: tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaajille suunnattu verkkokurssi omalla valmentajalla. 

Sekasin-chat ja Discord tavoittivat ennätysmäärän tukea tarvitsevia nuoria