Xenophics käsittelee peliongelmaansa Restart-ohjelman avulla

Twitch-streamaaja Raakel "xenophics" Aaltonen pääsee tekemään unelmiensa yhteistyötä Restart-ohjelman kanssa, joka auttaa digipelejä ongelmallisesti pelaavia. Xeno tekee itse Restart-ohjelman ja streamaa koko prosessin avoimesti Twitchissä. Jakamalla oman kokemuksensa hän haluaa auttaa myös muita saman ongelman kanssa painivia.

Kuva: Jari Saukkonen

xenophics_kuva Jari Saukkonen

Tutustu Restart-ohjelmaan täällä

Entinen maailmanmestari pohtii suhdettaan pelaamiseen uudelleen

World of Warcraft -pelin maailmanmestari on saavuttanut aikoinaan pelissä kaiken, mitä kuvitella saattaa. Silti kahden vuoden terapiajaksossa esiin nousevat kerta toisensa jälkeen kymmenen vuotta vanhat kokemukset maailman huipulta. Lisäksi nykyinen pelaaminen vie helposti enemmän aikaa, kuin xeno haluaa, pelipäivinä häntä ärsyttävät kavereiden yhteydenotot ja pelissä hänestä tuntuu riittämättömältä.

“Täytin 32, ja myönsin vihdoin itelleni terapiassa, että oon ollut peliaddikti monta kertaa elämässäni. Että pelaaminen todella vaikuttaa mielialaani, ihmissuhteisiini, halukkuuteni tehdä muita juttuja ja kiinnostukseeni rakkaita ihmisiä ja harrastuksia kohtaan. En voinut tehdä muuta kun lopettaa, kun ymmärsin kuinka epäterveitä ajatuksia minulla oli pelaamisen suhteen. Oli musertavaa tajuta, että en pysty itse muuttamaan omaa ajattelutapaani”, myöntää xeno.

Pelaaminen ja sen hyvät puolet ovat puolen vuoden pelaamattoman jakson aikana kuitenkin olleet mielessä monta kertaa. Eikä tilannetta helpota lainkaan se, että pääkaupunkiseudulla koronarajoitusten vuoksi aika kuluu lähinnä kotona.

Kohti terveempää pelaamista - livenä

“Restart-ohjelma on mulle mahtava tilaisuus päästä käsittelemään omaa suhdetta pelaamiseen asiantuntijoiden opastuksella. Haluaisin ymmärtää, mitkä asiat pelaamisessa ovat minulle tärkeimpiä, ja oppia keskittymään niihin. Samalla haluaisin tutustua myös niihin asioihin, jotka aiheuttavat riippuvuutta ja oppia rajaamaan niitä pois”, iloitsee xeno.

Xeno tekee koko Restart-ohjelman avoimesti streameissaan. Streamit sisältävät sekä itsenäisen tehtävien osuuden, että valmentajan kanssa käytävän puhelinkeskustelun. Xenon matka Restart-ohjelmassa on myös loistava tilaisuus hänen yhteisölleen ja muille pelaajille peilata omia ajatuksiaan ohjelmassa nouseviin ajatuksiin. Antoisin osuus on kuitenkin joka streamissa käytävä keskustelu, jossa xenon yhteisö juttelee yhdessä kokemuksistaan sekä rohkaisee ja tukee toisiaan.

Xenophicsin Twitch-kanava

Hae mukaan Restart-ohjelmaan

Seuraa xenon matkaa

Xenophics streamaa etenemistään Twitch-kanavallaan. Lähetyksiä on kaksi viikossa: ensimmäisessä xeno tekee verkkokurssin tehtäviä, toisessataas luvassa on keskustelu valmentajan kanssa. Molempiin kuuluu chat yleisön kanssa.

Tervetuloa seuraamaan xenon matkaa! Tähän artikkeliin päivitetään linkit stream-tallenteisiin.

 1. Jonossa

  Xeno joutuu pitämään taukoa streamaamisesta, jossa on vuorovaikutuksessa yleisön kanssa, jotta voi kuntouttaa ääntään. Restart-ohjelman alkamista on siirretty myöhempään.

 2. 13.6. alkukysely ja pelitarina

  Xeno miettii omaa tarinaansa pelaamisen parissa: miten WoWista tuli hänelle tärkeä ja mitä oli kamppailla riittämättömyyden tunteen kanssa silloinkin, kun menestyi. Alkukyselyn kohdalla pohdintaa ongelman määrittelystä.

  Stream-tallenne YouTubessa
 3. 16.6. ensimmäinen "puhelu"

  Puhelussa puhutaan xenon Paragonajoista ja siitä miten pelaaminen on joskus negatiivisten tunteiden välttelyä. Chatissä xeno vastaa kysymyksiin mm. avun hakemisesta.

  Stream-tallenne YouTubessa
Professori-hahmo tutkii kummitus-hahmoja kiikareilla, laboratoriossa ja lopulta vapauttaa ne luontoon

Ohjelma tauolla

Xenon ääni tarvitsee lepoa. Restart-streamit saavat toivottavasti jatkoa ja silloin siitä tiedotetaan täällä. Sillä välin voit katsoa xenon muita streameja. Hän näyttää, että streamaajan työtä on mahdollista tehdä myös mutella.