Parisuhde pelaamisen muutoksen motivaattorina
Parisuhteesi voi kärsiä rahapelaamisesta, vaikka itse et kärsisi. Kumppanit ovat usein pelaajaa herkempiä pelaamisen haitoille. Tämä teksti on sinulle, joka haluat säilyttää suhteesi ja mietit miten edetä, vaikka et olisi valmis luopumaan pelaamisesta kokonaan.

Jos löydät itsesi lukemasta tätä blogikirjoitusta, kumppanisi on ehkä arvostellut sinua rahapelaamisesta tai saattanut sanoa, että sinulla on peliongelma. Hän ei ehkä luota sinuun ja riitelette usein rahapelaamisesta ja rahasta. Kenties suhteenne yllä leijuu eron uhka. Haluat pelastaa parisuhteesi tai että kumppanisi lopettaa huomauttelemisen, vaikka et itse pitäisikään pelaamistasi kovin haitallisena.
Suurin osa suomalaisista pelaa rahan voittamisen, jännityksen, mielihyvän tai hauskuuden takia. Monille rahapelaaminen on keino purkaa työpaineita, rentoutua tai juhlistaa vaikkapa viikonlopun alkamista. Olipa pelaamisen motiivi mikä tahansa, paras aika pysähtyä pohtimaan omaa rahapelaamistaan on aina ja viimeistään silloin, kun se aiheuttaa ristiriitoja läheisissä ihmissuhteissa.
Halusi toimia parisuhteesi eteen kertoo, että suhde on sinulle tärkeä. Olet jo päässyt pitkälle, kun pohdit tilannettasi ja olet halukas katsomaan sitä puolisosi näkökulmasta, ymmärtämään ja jopa haastamaan omia ajatuksiasi ja toimintaasi.
Haittaako rahapelaaminen parisuhdetta?
Usein pelaajilla on oletus, ettei kumppani näe tai kärsi pelaamisesta, vaikka samaan aikaan hän kertookin toista. Pelaaja voi kokea puolisonsa puheet ja reaktiot hämmentävinä:
”Pelaan omia rahojani omalla ajallani, mitä se kenellekään kuuluu? Miksi se menee noin tunteeseen?”
Pointti onkin juuri tässä. Pelaajan ja hänen kumppaninsa käsitykset pelaamisen haitoista eroavat toisistaan kuin yö ja päivä: tyypillisesti läheinen arvioi haittoja 5-6 kertaa suuremmiksi kuin hänen pelaava puolisonsa.
Millaisia haittoja tärkeän ihmisen rahapelaaminen läheisten elämään tuo? Yleisimmin läheiset itse kertovat haitoista, jotka liittyivät tunne-elämään, ihmissuhteisiin ja talouteen. Erityisesti rahapelaajien puolisot kokevat paljon tunneperäisiä haittoja: huolta, ahdistusta, halua paeta suhteesta, toivottomuuden tunnetta ja avuttomuutta.
Mitä läheisempi ja syvempi ihmissuhde on, sitä enemmän läheinen kokee juuri tunne-elämän haittoja. Parisuhteissa, joissa kolmantena osapuolena on rahapelit, riitoja aiheuttavat useimmiten raha ja sen puute, maksamattomat laskut ja kodin vastuiden epätasainen jakaminen.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Arkipäivän tilanne kotona voisi näyttää vaikkapa tältä:
Mikki pelaa keskittyneesti koko illan palkkapäivänä ja muutamina seuraavina päivinä. Tästä seuraa se, että hänen kumppaninsa joutuu ottamaan pelaamisen takia enemmän vastuuta lasten iltatoimista ja menee yksin nukkumaan. Hänestä tuntuu, että jokin on pielessä, mutta hän ei tiedä mikä. Tämä ahdistaa.
Aamulla Mikki on poissaoleva, väsynyt ja kiukkuinen, kun miettii edellisen illan hävittyjä rahoja. Tästä seuraa se, että kumppani joutuu kestämään mielialojen vaihtelua. Mikin poissaolevuus ja käyttäytyminen aiheuttaa hänelle huolta ja avuttomuutta.
Kun Mikin pitäisi käydä kaupassa loppukuusta, hän on usein pelannut jo rahat ja sanoo unohtaneensa, jotta kumppani hoitaisi ostokset. Tästä seuraa se, että kumppani ei voi luottaa Mikkiin.
Mikki on aina arvostanut kumppaniaan ja parisuhdettaan ja syyllisyys painaa: Olenko hyvä kumppani, jos kiukuttelen, jätän asioita hoitamatta ja piilottelen rahattomuuttani?
Jos pelaat rahapelejä ja olet huolissasi parisuhteestasi, sinun on hyvä pohtia seuraavia kysymyksiä:
- Miten pelaaminen on vaikuttanut parisuhteeseeni?
- Onko kumppanini huolissaan?
- Tuleeko rahasta tai pelaamisesta riitoja?
- Salaanko ja peitteletkö pelaamistani?
- Onko ilmapiiri kotona kylmä?
- Olenko haluton puhumaan asiasta, koska kumppanini ei pidä pelaamisesta?
Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Avoin puhuminen on avain
Mikä siis neuvoksi? Yksinkertainen, mutta ei aina niin helppo: avoin ja rehellinen puhe. Vaikka tuntuisi helpommalta välttää aiheesta puhumista, on luottamuksen ja parisuhteen kannalta parempi, että puhut rehellisesti kumppanisi kanssa. Kun molemmat osapuolet voivat ilmaista tunteensa ja ajatuksensa avoimesti, se vahvistaa luottamusta ja turvallisuuden tunnetta suhteessa. Avoimuus tarkoittaa sitä, että kumpikin osapuoli saa puhua ja kysyä rahapelaamisesta vapaasti.
Avoimuutta voi opetella yhdessä. Avoin keskustelu auttaa teitä ymmärtämään toistenne näkökulmia ja tarpeita paremmin. Ristiriidoista keskusteleminen tekee ongelmien käsittelyn mahdolliseksi ja edistää ratkaisujen löytämistä yhdessä, mikä voi ajan myötä parantaa suhteen laatua ja kestävyyttä. Asioista puhuminen auttaa molempia osapuolia kasvamaan ja kehittymään sekä yksilöinä että parina, mikä voi johtaa vahvempaan ja kestävämpään suhteeseen.
Avoimen vuorovaikutuksen opettelu ei välttämättä ole helppoa. Jos rahapelaaminen on kehittynyt peliongelmaksi, on se tuonut suhteeseen epäluulon negatiivisen kehän, joka on saattanut kestää kauankin. Ajan kuluessa puolisoiden välinen vuorovaikutus ja roolit ovat saattaneet muuttua jäykiksi. Parisuhteessa luottamuksen rakentaminen vie aikaa ja siihen tarvitaan aina molempia osapuolia.
Lue myös: Miten kerron läheiselle peliongelmasta?
Jos koet tarvitsevasi tukea keskusteluun soita tai chattaa meille!
Elätkö arvojesi mukaista elämää?
Rahapelaaminen on tuonut arkeesi jotain hyvää, et muuten pelaisi. Samalla se on vienyt sinua kauemmaksi siitä, millainen puoliso haluaisit olla tai millaisen puolison kumppanisi tarvitsee.
Se että haluat parisuhteellesi hyvää, kertoo arvoistasi: arvostat kumppaniasi ja parisuhdettasi. Monelle rehellisyys tärkeä arvo, ja rahapelaaminen on saattanut haitata tämän arvon toteutumista. Olet ehkä salaillut pelaamista ja valehdellut. Myös vastuun ottaminen on arvo. Jos laskut jäävät maksamatta ja vastuut hoitamatta, tämä arvo ei toteudu. Tämä vaikuttaa kielteisesti sinuun itseesi ja heijastuu parisuhteeseesi.
Muutosta tehdessä on hyvä pohtia, mitä elämältä haluaa. Jotta voisit muuttaa kurssiasi kohti arvojesi mukaista elämää, kannattaa pohtia seuraavia kysymyksiä:
- Mitä kohti haluan mennä parisuhteessani?
- Miksi parisuhde on minulle tärkeä ja miten pystyisin parantamaan sitä?
- Millaista elämää haluaisin elää?
- Millainen puoliso haluan olla?
Jos haluat vahvistaa parisuhdettasi, tutustu oma-apuvälineisiin Voit myös soittaa tai chatata meille.
Voitte myös hakea tukea yhdessä parina. Tuen hakeminen ei tarkoita, että sinun pitäisi lopettaa pelaaminen kokonaan. Se voi olla tapa saada tilanteesi paremmin hallintaan, vähentää riitoja ja vahvistaa parisuhdettasi.
Teksti: Jaana Honkanen ja Sanni Behm
- Testaa pelaatko liikaa, lyhyt testi
- Pidempi testi, joka auttaa arvioimaan pelaamiskäyttäytymisen haitallisuutta