Unelma voitosta
Rahapeliongelmaan liittyy vahva usko siihen, että hävityt rahat voi vielä joskus voittaa pelaamalla takaisin. Pinttynyt unelma voitosta pitää kiinni pelaamisessa, vaikka todellisuudessa voittoa ei olisi tullut aikoihin. Omien peliajatusten tunnistaminen ja ongelmista puhuminen voivat auttaa ulos haitallisesta kierteestä.

Monet pelaavat pelejä, joista tykkäävät ja joista ovat joskus voittaneet. Aiemmat voiton kokemukset vaikuttavat voimakkaasti mieleen. Isot voitot tuovat euforian tunteen, kun taas ankeat tappion hetket haluaa unohtaa. Näin ajatukset voiton mahdollisuudesta korostuvat.
Vaikka saatatkin järjen tasolla tiedostaa, että rahaa ei kannatta enää laittaa pelaamiseen, unelma vetää uudelleen pelaamaan.
Rahapeliongelmaan liittyy myös virheellisiä ajatuksia omista taidoista ja kyvyistä vaikuttaa peliin. Pelaaja voi uskoa, että hän voi vaikuttaa pelin lopputulokseen tai että tietyt strategiat tai peliajankohdat lisäävät voittamisen todennäköisyyttä. Tai ”jos nyt lopetan, menetän mahdollisuuteni voittoon”. Yksi mielen vinouma on vahva usko siihen, että hävityt rahat voi vielä joskus voittaa takaisin. Jos tunnistit omia ajatuksiasi, olet hyvässä tilanteessa:
Omia ajatuksiaan voi haastaa ja harjoitella muuttamaan vastaamaan todellisuutta: voittoa ei todennäköisesti tule ja pelattuja rahoja ei saa takaisin.
Mainosten luoma pilvilinna
Pelit itsessään on suunniteltu houkuttaviksi ja koukuttaviksi ja näitä ominaisuuksia tehostetaan mainonnalla. Arjessa kaikkialta tunkeva aggressiivinen rahapelimainonta ruokkii epärealistisia odotuksia suurista voitoista. Tämä vahvistaa voittounelmointia, nopeaa ja impulsiivista päätöksentekoa – ja peliongelmaa. Mainoksilla myös kasvatetaan virheellistä mielikuvaa voittamisen todennäköisyydestä, vaikka häviön mahdollisuus on huomattavasti voiton mahdollisuutta suurempi.
Somessa julkisuuden henkilöt tuottavat kanavillaan sisältöä, jossa pelataan rahapelejä, houkutellaan pelaamaan harhaan johtavilla bonustarjouksilla sekä kannustetaan avaamaan pelitili ja tekemään talletuksia. Suositut kasinostriimit antavat rahapelaamisesta yltiöpositiivisen ja valheellisen kuvan. Ne esittävät pelaamisen harmittomana viihteenä, jossa on tarjolla helppoa rahaa. Mielikuviin pyritään vaikuttamaan myös silloin, kun palautuva raha saadaan tuntumaan voitolta, vaikka pelaaja ei saisi edes omiaan takaisin.
Jos mainokset verkossa ja somessa houkuttavat sinua liikaa, on ehkä aika siirtyä seuraamaan aivan muita sisältöjä. Voit myös kertoa algoritmeille, ettei pelisisältö kiinnosta ja asentaa mainosten esto-ohjelman laitteellesi. Voit poistaa mainosten näkymisen kokonaan esimerkiksi Adblock plus liitännäisen avulla selaimestasi.
Unelmilla kuorrutetut peliajatukset
Kun takana on paljon pelitoistoja, pelaaminen alkaa vaikuttaa omiin ajatuksiin. Asiakastyössämme kohtaamme useimmiten seuraavia ajatuksia:
- Pelaan vain vähän
- Tämä on viimeinen kerta, kun pelaan
- Haluan voittaa!
- Pakko sen voiton on tulla, olen peliin jo niin paljon laittanut.
Arjessa on myös erityisiä tilanteita, jotka ruokkivat unelmilla kuorrutettuja peliajatuksia:
- Kun tilille tulee “ylimääräistä” rahaa: palkka, lomarahat, veronpalautukset tai pienikin voitto, voin kasvattaa tätä rahamäärää pelaamalla.
- Kun voitan, voin tehdä tai hankkia rahoilla jotakin, mistä olen haaveillut.
- Ei ole varaa tarjota perheelle mitään hauskaa. Kun voitan, vien lapset reissuun.
- Talous on tiukalla. Kokeilenpa, jos vaikka voittaisin.
Kuulostiko tutulta? Hienoa, jos tunnistit omia ajatuksiasi tai tunteitasi: Tunnistamisen jälkeen sinulla on mahdollisuus opetella ajattelemaan tilanteissa toisin.
Omia peliajatuksiaan on hyvä haastaa jo ennen pelaamisen aloittamista.
Ole rehellinen itsellesi, kun mietit miten luvan antaminen pelaamiseen vaikuttaa sinuun. Milloin viimeksi asiat ovat menneet, kuten pelihimon hetkellä olet haaveillut?
Peliajatuksiesi tunnistamiseen voit ottaa avuksi Peluurin OmaApu-työkirjan, jossa on tehtäviä ajatusmallien muuttamiseen. Löydät työkirjan OmaPeluurista.
Unelmakolikon toinen puoli: talousvaikeudet
Peliongelma syntyy usein ajan kuluessa, kun pelaamiseen käytetty aika lisääntyy ja rahasummat kasvavat. Jos oma maksukyky loppuu, voi olla haastavaa vastustaa kiusausta pelata lainarahalla. Ystäviltä tai muilta läheisiltä lainaaminen, kulutusluotot, pankkilainat ja pikavipit helpottavat tilannetta vain hetkeksi, kuten myös pelaamisen tuoma unohdus.
Kun rahat eivät riitä elämiseen ja velat painavat mieltä, voit nähdä ainoaksi ratkaisuksi suuren voiton, joka kuittaisi kaikki peleihin menetetyt rahat, pelastaisi talouden ja mahdollistaisi velkojen maksun. Todellisuuden kohtaaminen on vaikeaa. Jos talous on mennyt solmuun pelaamisen takia, voi tuntua helpommalta pitää kiinni toiveesta saada iso voitto, kuin alkaa selvittää sekaisin mennyttä taloutta.
Karua todellisuutta kuitenkin on, että suuri voitto jää haaveeksi ja sitä jahtaamalla ongelma vain syvenee.
Oman taloustilanteen ja velkojen selvittäminen voi olla iso urakka, mutta se kannattaa. Raha-asioiden hoitaminen ja velkojen selvittely helpottavat talouteen liittyvää ahdistusta ja huolta. Tämä lievittää usein myös halua pelata.
Unelmoinnista häpeään
Rahapeliongelmaan voi liittyä voimakkaita tunnetilojen vaihteluita ja usein lamaannuttavaa häpeää ja syyllisyyttä. Pelaajat saattavat tehdä haitallisia ratkaisuja yrittäessään ratkaista tilannetta niin, ettei asiasta tarvitsisi kertoa kenellekään -edes luotettavalle läheiselle. Häpeä ja syyllisyys voivat estää avun hakemisen ja pahentaa ongelmaa. Kun asiasta ei puhu, omia epärealistisia ajatuksiaan tilanteen selvittämiseksi on helpompi uskoa.
Asiasta kertominen luotettavalle läheiselle, vertaiselle tai ammattilaisille murtaa häpeän muurin. Se myös auttaa tunnistamaan, haastamaan ja muuttamaan omia pelaamiseen ja voittamiseen liittyviä ajatuksia.
Jos et ole kertonut vielä kenellekään tilanteestasi, Peluurin auttavasta puhelimesta tai chatista on hyvä aloittaa. Meillä on kokemus tuhansien asiakkaiden kohtaamisesta vuosien varrella. Monille ensi kertaa asiasta puhuville kokemus on alkujännityksen jälkeen todella helpottava. “Olisinpa ottanut yhteyttä aiemmin.” toistuu usein puhelun tai chatin päätteeksi.
Teksti: Jaana Honkanen ja Saara Salmenmaa