Tukea talous- ja velkaongelmiin

Huolettaako sinua omat tai sinulle tärkeän ihmisen rahapelaamisesta johtuvat velat? Olipa tilanteesi mikä tahansa, keinoja on ja aina voi tehdä jotakin. Älä jää yksin, tukea on tarjolla!

Peluuri tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa. Ole yhteydessä meihin, jos haluat keskustella tilanteestasi.

Soita 0800 100 101
Nainen makaa sohvalla, älypuhelimen näytöllä Peluurin logo.

Vinkkejä velkojen selvittelyyn

Raha-asioiden hoitaminen ja maksujärjestelyiden tekeminen helpottavat velkatilanteen aiheuttamaa ahdistusta ja huolta. Tämä lievittää usein myös halua pelata. Peliongelman hoitaminen kulkee käsi kädessä raha- ja velkaongelmien selvittelyn ja ratkaisemisen kanssa.

 1. Listaa ylös kaikki velat, niiden eräpäivät ja korot

  Tilanteessa helpottaa jo tarkka tieto siitä, kenelle on velkaa ja kuinka paljon. Huonoin ratkaisu on jättää laskut avaamatta. Alkuun pääset avaamalla laskut ja listaamalla ne paperille tai taulukkolaskentaohjelmaan. Jos tämä tuntuu hankalalta, kannattaa ottaa luottohenkilö avuksi. Hyödynnä myös Takuusäätiön julkaisemaa opasta.

  Takuusäätiön Opas velkojen selvittelyyn
 2. Ole mahdollisimman aktiivinen: neuvottele, etsi tietoa ja tukea

  Neuvottele takaisinmaksuaikatauluja velkojien, perintätoimiston ja ulosoton kanssa. Etsi tietoa ja tukea. Voit olla yhteydessä oman sotealueesi Aikuissosiaalityöhön (täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki). Takuusäätiön sivuilta löydät paljon tietoa kaikesta velkoihin liittyvästä. Tutustu myös KKV:n eli Kilpailu- ja kuluttajaviraston materiaaleihin.

  KKV:n neuvoja velkojen selvittelyyn
 3. Estä lisävelkaantuminen: ota oma luottokielto

  Moni ajautuu velkakierteeseen yrittämällä maksaa velkaa velalla. Lisävelkaantuminen kannattaa estää. Jos luottotietosi ovat vielä voimassa, ota itsellesi oma luottokielto, jolla pystyt estämään lisävelkaantumista. Pikavippifirmat tarkistavat luottotiedot joko Suomen asiakastiedosta tai Bisnodelta. Tarvitset luottokiellot molempiin. Anna saamasi todistus läheisesi haltuun. Lisätietoa saat palveluntarjojien sivuilta.

Kolikoita pinossa, kädet rakentavat rahapinoa.

Talousongelmien ratkaiseminen kannattaa, mutta ei hoida pois peliongelmaa

Peliongelma vaikeutuu usein ajan kuluessa, kun pelaamiseen käytetty aika lisääntyy ja rahasummat kasvavat. Kun rahat eivät riitä enää elämiseen, pelaaja voi nähdä ainoaksi ratkaisuksi suuren voiton, joka kuittaisi kaikki aiemmin peleihin menetetyt rahat.

Monet ongelmapelaajat pelaavat lainarahalla oman maksukyvyn loputtua. He lainaavat ystäviltä ja perheenjäseniltä sekä ottavat kulutusluottoja, pankkilainoja ja pikavippejä. Tällaisessa tilanteessa on hyvä muistaa, että talousongelmat eivät ratkea pelaamalla, eikä tappioita saa pelaamalla takaisin.

Pelaamalla taloudellinen ahdinko voi unohtua hetkeksi. Tosiasia kuitenkin on, että pelaamista jatkamalla ongelma syvenee.

Työstä myös rahapeliongelmaa talousongelmien lisäksi

Raha-asioiden kuntoon saattaminen ja maksujärjestelyiden tekeminen helpottavat usein henkistä pahoinvointia. Taloudellisen ongelman ratkaiseminen kulkee käsi kädessä peliongelman hallintaan saamisen ja hoitamisen kanssa.

Maksujärjestelyt eivät ratkaise itse peliongelmaa.

Myös esimerkiksi järjestelylainojen saamisen ehtona on, että peliongelma on selvästi hallinnassa.

Haluatko keskustella tilanteestasi? Soita tai chattaa meille!

Peluurin auttava puhelin ma-pe klo 12-18. Peluurin chat ma, ke ja pe klo 12-15. Kaikki Peluurin palvelut ovat maksuttomia.