Pelaatko rahapelejä? - näin yksinkertainen se kysymys on

Me Peluurin asiakastyöntekijät kohtaamme säännöllisesti pelaajia, jotka ovat hakeneet apua esimerkiksi unettomuuteen, masennukseen, parisuhdeongelmiin, taloushuoliin tai päihdeongelmaan, mutta rahapelaaminen ei ole tullut puheeksi.

Keskustelevat miehet.

Matti on jo pidempään taistellut jaksamisen kanssa, hänen mielialansa vaihtelevat ja ahdistus painaa rintaa. Hän toteaa tarvitsevansa apua. Matti hakeutuu työterveyshuollon ammattilaisen puheille ja myöhemmin pääsee psykoterapiaan. Elämän eri osa-alueita tutkitaan yhdessä terapeutin kanssa ja etsitään keinoja ahdistuksen käsittelyyn. Terapia kestää vuoden. Tänä aikana rahapelaaminen ei tule kertaakaan puheeksi. Matti on pelannut nettikasinoja lähes koko aikuisuuden, velkaa on kerääntynyt, eivätkä läheiset tiedä todellista tilannetta.

Tämä tarina ei ole tavaton. Me Peluurin asiakastyöntekijät kohtaamme säännöllisesti pelaajia, jotka ovat hakeneet apua esimerkiksi unettomuuteen, masennukseen, parisuhdeongelmiin, taloushuoliin tai päihdeongelmaan, mutta rahapelaaminen ei ole tullut puheeksi. Tai vielä surullisempaa: pelaaja on kerännyt rohkeutensa ja kertonut ammattilaiselle peliongelmasta, mutta tätä ei ole otettu vakavasti, ja asiakas ei ole tullut kuulluksi.

Peliongelma jää usein piiloon

Meillä Suomessa on kovin myönteinen rahapelikulttuuri ja rahapelejä pelataan paljon. Samanaikaisesti pelihaitoista puhutaan vähän. Siksi on inhimillistä, että peliongelmaa ei tunnisteta tai sitä ei mielletä vakavaksi ongelmaksi.

Ei ole olemassa ”tyypillistä pelaajaa”, eikä peliongelmaa voi nähdä päällepäin.

Pelaaja pyrkii pitämään pelaamisen tuomia ongelmia piilossa ja koettaa ratkaista niitä itsenäisesti. Häpeä, syyllisyys ja ristiriitaiset ajatukset tekevät asiasta vaikeasti käsiteltävän. Pelaaja itsekään ei välttämättä ymmärrä miksi lopettaminen on niin vaikeaa, vaikka tiedostaa pelaamisen järjettömyyden. Lue lisää: Miksi pelaamiseen jää koukkuun.

Tämän takia meidän ammattilaisten olisi äärimmäisen tärkeää ottaa rahapelaaminen puheeksi ja antaa asiakkaalle mahdollisuus tutkia suhdetta pelaamiseen yhdessä toisen kanssa.

Meidän ei tarvitse ymmärtää pelaamista, eikä meillä pidä olla valmiita vastauksia.

Luottamuksellinen ilmapiiri rohkaisee puhumiseen

Riittää, kun rakennamme luottamuksellista ilmapiiriä, jossa on mahdollista puhua pelaamisesta rehellisesti ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Tämä mahdollistaa muutosprosessin käynnistymisen. Ja tämänhän me kaikki ihmisten parissa työskentelevät osaamme! Jos kaipaat tukea peliongelman puheeksiottoon tai työskentelyyn ongelmallisesti pelaavan kanssa, löydät täältä oppaita ja tukimateriaaleja.

Matin terapiasta on jo aikaa ja pelaaminen on ollut vaihtelevaa. Tilanne on kuitenkin ollut vakava, Matti on ollut masentunut, ja keskittyminen töihin on heikentynyt. Syksyllä hän päätti kertoa kaiken avopuolisolle, vaikka kertominen pelotti todella paljon. Yhdessä he ottivat yhteyttä auttavaan tahoon, ja nyt tilanne näyttää jo paljon valoisammalta. Tukea saatuaan Matti on pystynyt olemaan pelaamatta. Häntä harmittaa, että psykoterapian aikana pelaaminen ei tullut puheeksi. Hän näkee nyt pelaamisen olleen kuin liima, joka on estänyt muutosta elämän kaikilla osa-alueilla.

Muistetaan kysyä rahapelaamisesta!

Saara Salmenmaa, Peluurin asiakastyöntekijä

Koulutusta rahapelaamisen puheeksiotosta

Blogikirjoitus liittyy Päihdepäivien Rahapelaaminen puheeksi-seminaariin 11.5.2022 klo 12–14, jossa myös Peluuri on mukana. Lue lisää: www.ept-verkosto.fi/paihdepaivat/#ohjelma