Oma pelikokemus tuo ymmärrystä pelihaittatyöhön

Sanni Nuutinen työskentelee Restart-hankkeen projektipäällikkönä. Restart-ohjelma on suunnattu digipelaajille, jotka kaipaavat pelikäyttäytymiseensä muutosta. Sannille pelaaminen on tärkeää ajanvietettä. Nykyisin hän pelaa eniten pelejä, jotka vievät ulos liikkumaan.

kuvassa lukee töissä Peliklinikalla juttusarja

Kerro yhdestä työpäivästäsi?

Työni painottuu uusien asiakkaiden etsimiseen. Tänään esimerkiksi esittelin Restart-ohjelmaa perhesosiaalityön tiimikokouksessa, annoin toimittajalle haastattelun ongelmallisesta digipelaamisesta ja tutkin hetken hakukonemarkkinointia. Sain ripotella päivääni vähän myös työn varsinaista suolaa: sovin seurantapuhelun ohjelman läpi käyneen asiakkaan kanssa ja ensi viikolla saan kuulla, miten hänellä menee.
 

Mikä sinulle on tärkeintä työssäsi?

Auttaa ihmisiä vetämään itsensä ylös kuopasta, jollaiseen jokainen meistä joutuu joskus elämässään. Ongelmallinen digipelaaminen on tällainen inhimillinen jumitilanne. Vaikka yritys on päästä eteenpäin, saattaa päätyä lapioimaan kuoppaa syvemmäksi. Joskus pelaaminen on tilanteessa kuoppa ja joskus lapio. Monelle digipelaajalle onkin uutta, että jollain on tarjota heille köysi.

kuvassa tummahiuksinen Sanni Nuutinen nuori nainen

Kerro jostain työhön liittyvästä onnistumisesta?

Tunsin ylpeyttä ja iloa ensimmäisen Restart-asiakkaani tekemästä huikeasta muutoksesta kesäkuussa 2020. Samaan aikaan tunsin haikeutta prosessin päättymisestä painaessani ”Finish program” -nappulaa.

Miten kuvailet Restart-ohjelman hyötyjä digipelaajalle?

Annamme tilan ja rauhan tutkia tilannetta omilla ehdoilla ja tuemme sellaiseen muutokseen, johon osallistuja on itse valmis. Oli pelaaminen sitten ongelmien syy, seuraus tai jotain muuta, niin Restartin tarkoitus on auttaa eteenpäin elämässä toivottuun suuntaan.

Avun hakemisen esteeksi asettuu joskus ajatus siitä, että pelaamisesta pitäisi luopua kokonaan. Pelaamisen lopettamisen tai vähentämisen sijaan tavoite voi olla esimerkiksi säännöllisemmän päivärytmin hakeminen tai pelaamisesta rikkoutuneen kotirauhan palauttaminen.

Miten digipelaajat ovat löytäneet Restart-verkkokurssin?

Tähän mennessä suurin osa on etsinyt meidät itse netistä hakemalla, tai sitten joku perheenjäsen on hakenut tiedon ja vinkannut meistä. Loput tulevat ohjattuna jostain toisesta sosiaali- tai terveyspalvelusta, jossa pelaaminen on tunnistettu jonkinlaiseksi osaksi ongelmallista tilannetta.

Miten ohjelmaan pääsee mukaan?

Helposti. Täyttämällä kotisivuiltamme löytyvä hakemus. Olemme yhteydessä ja sovimme aloituksesta. Restart-ohjelma on maksuton ja siihen voi osallistua mistä päin Suomea tahansa. Verkkokurssi tehdään netissä ja valmentajan kanssa keskustellaan puhelimessa. Osallistuminen järjestyy halutessa myös nimimerkillä. Tällä hetkellä aloittamaan pääsee nopeimmillaan viikon sisällä hakemuksen saapumisesta.

Mikä on oma suhteesi pelaamiseen omassa elämässäsi?

Tietokonepelit löytyivät lapsena isän kautta. Hän oli Bill Gates -sukupolven nörtti, vanhan koulukunnan ATK-insinööri. Isäni pelasi kanssamme ja valotti myös sitä puolta, että pelaaminen on kaiken ikäisille. Tietokoneet ovat sittemmin vaihtuneet konsoleihin ja mobiiliin. Viime vuosina olen pelannut eniten GPS-sijaintiin perustuvia mobiilipelejä, kuten Pokemon Go’ta ja Harry Potter: Wizards Unite’a. Pelaaminen vie minut ulos liikkumaan ja on hauskaa vastapainoa kiireiselle työelämälle. Töissä pelikokemus auttaa myös ymmärtämään pelaamisen antoisaa puolta, koska sellainen on silloinkin, kun pelaaminen on ongelmallista.

Miksi olet hakeutunut töihin pelihaittapuolelle?

Rahapelit toivat minut pelihaittatyöhön. Olin aikanaan pelinhoitajana silloisen RAY:n ravintolakasinopeleissä samaan aikaan, kun sosionomiopinnoissani tutustuin riippuvuusongelmiin. Iltatyössäni aloin huomata, että kaikilla pelaaminen ei pysynyt hanskassa. Kiinnostuin perehtymään rahapeliongelmaan ja päädyin töihin tieto- ja tukipiste Tilttiin Peliklinikalle. Sieltä lähtien myös ongelmallinen digipelaaminen on ollut osa työtäni.

Jos et tekisi tätä työtä, niin mitä tekisit?

Jos peliongelmat poistuisivat, vaihtaisin tyytyväisenä auttamistyöhön jonkin toisen ongelman pariin.
 

Toimittaja: Henna Tarjanne-Lekola, Sininauhaliitto/ Peluuri
Kuva: Henriikka Seppälä, Studio Arkadia

Kahdeksan viikkoa kestävällä Restart-verkkokurssilla osallistuja saa oman valmentajan ongelmallisten pelitapojen (tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaaminen) arviointiin ja muutoksen tueksi. Restart on maksuton ja valtakunnallinen ohjelma. Restart -hanke (STEA 2019-2022) on osa Sininauhaliiton pelihaittatoimintoja ja kuuluu Peluurin palveluihin Peliklinikkakokonaisuudessa Hakaniemessä.