Rahapelaamisen tavat muutoksessa

Rahapelien helppo saatavuus ja laajamittainen markkinointi altistavat ongelmille.

Mies älypuhelin kädessä.

Rahapelien helppo saatavuus, koukuttavuus ja runsas markkinointi voivat olla tuhoisa yhdistelmä. Rahapelaamiseen liittyvät ongelmat koskettavat lähes miljoonaa suomalaista, sillä ongelmallinen rahapelaaminen vaikuttaa olennaisesti myös läheisiin.

Rahapeliongelmiin liittyy voimakas häpeä, ja itsesyytökset ovat yleisiä. Ongelmaa tyypillisesti salataan pitkään, ja pelaajalle voi syntyä huomattavia sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja.

- Vastuu rahapeliongelmista ei voi jäädä vain yksilöille, koska kyse on yksilöä laajemmasta yhteiskunnallisesta ongelmasta, toteaa Peluurin yksikön päällikkö Inka Silvennoinen.

Rahapelit läsnä arkisissa ympäristöissä

Rahapelien taidokkaan markkinoinnin ja pelisuunnittelun lopputuloksena on riippuvuutta aiheuttava tuote, jota voi olla vaikea vastustaa.

- Ei kukaan aloita rahapelaamista sillä ajatuksella, että kehitän tästä itselleni ongelman. Usein ongelmat syntyvät huomaamatta ja lopulta pelaamista on todella vaikea hallita.

Tilannetta vaikeuttaa se, että ympäröivä yhteiskunta ruokkii ongelmallista rahapelaamista tyrkyttämällä rahapelejä, Silvennoinen sanoo.

Vaikka fyysisillä rahapeliautomaateilla ja perinteisellä mainonnalla on yhä roolinsa rahapeliongelmissa, altistutaan rahapeleille ja niiden markkinoinnille yhä useammin netissä. Nuoremmille arkinen ympäristö on ruokakaupan tai kioskin sijaan sosiaalinen media, ja rahapelit ovat aina saatavilla esimerkiksi puhelimen kautta.

Uudenlaista markkinointia on vaikea tunnistaa

Uudenlaista markkinointia sosiaalisessa mediassa on ajoittain vaikea tunnistaa, sillä se saatetaan kehystää viihteelliseksi sisällöksi mainosten sijaan.

- Rahapeleistä maalataan harhaanjohtava kuva, joka ei huomioi rahapelien riskejä. Sen sijaan annetaan kuva helposta rahasta, ja voiton todennäköisyys vääristyy. Myös lapset ja nuoret altistuvat rahapelien markkinoinnille netissä ja sosiaalisen median alustoilla, Silvennoinen sanoo.

Korona vauhditti ongelmien siirtymistä verkkoon

Kun korona laittoi kauppojen automaatit kiinni, rahapeliongelmien siirtymä verkkoon kiihtyi. Helposti saatavilla olevat ja aggressiivisesti markkinoidut kulutusluotot pahensivat monen tilannetta entisestään.

Valtaosalla ongelmapelaajista on lainoja monista eri paikoista. Taloudelliset haitat ovat usein varsinaista pelaamista pitkäkestoisempia, koska velat kulkevat mukana vielä vuosia rahapelaamisen lopettamisen jälkeen.

- Velkojen aiheuttama ahdistus voi myös ajaa ihmisen pelaamaan entistä enemmän, jos hän kokee, että iso voitto olisi ainoa keino saada velat maksettua. Tämä pahentaa tilannetta entisestään”, Silvennoinen kertoo ja jatkaa:

- Työssäni näen, että vaikka tilanne voi tuntua toivottomalta, rahapeliongelmasta on aina mahdollista toipua. Yksin asian kanssa ei ole hyvä jäädä, avun hakeminen kannattaa.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomien uudenvuoden liitteessä printtinä.

Lue lisää:

Tutustu Peluurin palveluihin

Testaa pelaatko liikaa rahapelejä

Mitä rahapeliongelma on?