Restart-ohjelma videopelaajille

Tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaajille suunnattu maksuton Restart-ohjelma on verkkokurssi ja oma valmentaja, joiden avulla voit parantaa pelaamisen hallintaa. Ehkä pelaaminen karkailee hanskasta tai läheiset ovat kommentoineet pelaamistasi – tai sitten et vielä tiedä, millaisen muutoksen edessä olet.

Rekisteröitynyt käyttäjä, kirjaudu ohjelmaan tästä

Mikä on Restart?

Restart-ohjelmassa muutos lähtee itsestä. Tueksi saa verkkokurssin ja oman valmentajan. Ohjelma ei tähtää pelaamisen loppumiseen, jollei osallistuja itse niin halua.

Usein lähtötilanne on, että pelaamisessa on jotain hyvää ja jotain ongelmallista ja jälkimmäiseen pyritään vaikuttamaan. Joskus muutoksen tarve löytyy pelaamisen ulkopuolelta.

”Se kirkasti pelaamisen roolin elämässäni ja koin, että se on ihan ok ja enemmänkin muut asiat ovat ne mistä remontti lähtee.”

Maksuton ohjelma on tarkoitettu täysi-ikäisille tietokone-, mobiili- ja konsolipelejä pelaaville ja kestää noin kahdeksan viikkoa. Osallistua voi nimimerkillä ja mistä päin Suomea tahansa.

Tuki alaikäiselle? Kysy Peluurin päivystyksestä.

nuori poika ehdottaa skeittausta kaverilleen

”Pisti miettimään mikä on tärkeää. Ajaudun helpon mielihyvän pariin aika automaatiolla. Sen huomaaminen auttaa rikkomaan kaavaa.”

Mihin se auttaa?

Restartista on saatu apua esimerkiksi seuraavanlaisissa tilanteissa:

  • Pelaamisesta on tullut välttelykeino
  • Parisuhteessa on ongelmia pelaamiseen liittyen
  • Pelaaminen häiritsee keskittymistä opiskeluun, työhön tai muuhun tärkeään
  • Elämässä tuntuu olevan suunta hukassa ja kaikki aika kuluu pelatessa
  • Pelaamiseen menee liikaa aikaa tai rahaa
  • Halutaan eroon peliriippuvuudesta
  • Tunnereaktiot pelitilanteissa lähtevät hallinnasta

Restartin raportti: ketkä hakevat apua ja millaisiin ongelmiin

”Mun olo ennen tätä ohjelmaa oli jo vuosia ollut loppuunpalanut, kyllästynyt ja tyhjä pelaamisen takia - jota sitten paradoksaalisesti koitin hukuttaa peleihin pelaamalla entistä enemmän ja intensiivisemmin.”

Mitä Restartissa tehdään?

  • Tietokone, läppäri, tabletti ja älypuhelin.

    Verkkokurssi oman pohdinnan tueksi

    ”Kysymykset ja tehtävät olivat hyviä. Ne antoivat uutta perspektiiviä asioihin, sekä opin niistä muutenkin uusia asioita, tapoja ja toimintamalleja, joista on ollut ja varmasti tulee olemaan hyötyä muissakin tilanteissa, kuin pelaamiseen liittyvissä haasteissa.”

    Aiheet tarkemmin ja kokemuksia osallistujilta
  • Luuri

    Puhelut valmentajan kanssa

    ”Välillä pohdittiin syvällisesti muutoksen tarkoitusta ja välillä hyvin käytännönläheisesti sitä miten se näkyy elämässäni. Välillä kun tehtäviä tehdessä aloin ylianalysoimaan tilannetta niin valmentaja muistutti minua siitä mihin asioihin on keskeisintä kiinnittää huomiota.”

  • kysely

    Kyselyt ennen ja jälkeen verkkokurssin

    ”Hyvin kartoittaa alkutilannetta ja nyt siihen onko muutosta tapahtunut, helposti pystyy arvioimaan onko muutosta tullut.”

Mietitkö vielä, millaista Restartin tekeminen on?

Streamaaja ja entinen World of Warcraftin maailmanmestari Raakel "xenophics" Lius teki koko ohjelman läpi ja kertoi streameissaan avoimesti mitä pelaaminen on ollut parhaimmillaan ja pahimmillaan hänen elämässään.

Videotallenteet voi käydä katsomassa hänen soittolistaltaan YouTubesta.

Raakel "xenophics" Lius

Miten pääsee mukaan?

  1. Tee hakemus

    Ohjelma alkaa kattavalla kyselyllä, jossa kartoitetaan lähtötilanteesi. Saat myös kertoa omin sanoin odotuksistasi ohjelmalle.

    Aloita hakemus tästä
  2. Tarkkaile sähköpostiasi

    Saat viikon sisällä sähköpostiisi tiedon hakemuksesi hyväksymisestä jonoon. Sen jälkeen odotat, että sinulle vapautuu ohjelmasta paikka.

  3. Aloita

    Kun saat meiltä taas sähköpostia, pääset täyttämään alkukyselyn ja aloittamaan verkkokurssin.

astronautti lukee karttaa

Lisätietoa

Ongelmallisesta digipelaamisesta voit lukea lisää tietopankistamme.

Mitä Restartissa työskentely on? Seuraa xenophicsin matkaa läpi ohjelman

Restart-ohjelma on maksuton ja siihen voi osallistua nimettömänä. Ohjelmaan osallistumiseen ei myöskään tarvitse lähetettä terveydenhuollosta. Työskentelyn ytimessä ovat osallistujan oma kokemus sekä halu arvioida pelaamistaan.

Restart-ohjelman sisältö on suunniteltu videopelaajien tarpeita ajatellen. Palvelun toimintatapoihin on otettu mallia Peli poikki -ohjelmasta, joka on rahapelaajien keskuudessa ollut suosittu ja tuloksekas.

Osallistujan suostuessa kyselyissä kerättyjä vastauksia voidaan käyttää myös tieteellisessä tutkimuksessa. Tutkittavat aineistot käsitellään siten, ettei vastauksia voida henkilöidä tai vastaajaa tunnistaa. Tutkijat tai opinnäytetyön tekijät voivat hakea Peluurilta tutkimuslupaa aineiston käyttöön.

Digipelihaittoihin erikoistunut Restart-hanke (2019–2022) käynnistyi STEAn tukemana vuonna 2019 osana Peluurin ja Sininauhaliiton toimintaa. Siksi voimme tarjota palvelun käyttäjille maksuttomana.

Jos sinulla on kysyttävää, voit olla yhteydessä meihin sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Lue Restartin projektipäällikön haastattelu: Oma pelikokemus tuo ymmärrystä pelihaittatyöhön